Pages

September 26, 2010

Sugar Glider buka iPhone 4G

tajuk sepatutnya; Sugar Glider bukan iPhone 4G.
aku malas nak edit. tp rajin lak edit tambah nota kepala ni. lantak-lah.


situ sana sini orang dok bising cakap pasal iPhone 4G. aku nak dapat benda mcm tu mmg verangan gilooo-lah. blablablablaa. tp serious iPhone 4 tu mmg superduper daSyat weyhh! perghh, nakkkkk! balblablablablaa..

bukan nak sembang pasal iPhone en, tp pasal tupai terbang. eyhh, Sugar Glider-lah! yeaa, Sugar Glider. tawu keh SG tu hape weyhh? nahh amik tgk, aku taw ade jek yg malas nk tny incik google. hehhh.


*pic ni bukan milik aku. jd tk ada watermark.

             

Sugar Glider 
Nama Latin: Petaurus Breviceps
Badan: 12.7cm
Ekor: 15cm
Berat: Jantan 140g; Betina 120g
Umur Dewasa: Jantan 2 tahun; Betina 7-15 bulan
Jumlah anak: 1-2
Masa Hamil: 16 hari
Musim mengawan: tidak ada musim tertentu
Makanan: Buah-buahan, Madu, Serangga.


SG ni tk terbang. walaupun nama dia glider (terbang, melayang), tapi sebenarnya dia hanya melompatlompat jek. yelaa, dia melompat dari atas ke bawah jek sambil depa kan segala kaki-tangan yg ada. melompat mcm tupai. alaaa, mcm org terjun masuk laut dr tempat tinggi yg batubatu tu mcm citer omputeh. dowg lompat sambil layan verangan konon nya tengah terbang. pluppp, masuk air. kena daa caritcarit daging dek piranha. jd si SG ni pun verangan terbang gak laa bila melompat tu dari pokok ke pokok. tp SG yg dibela mn leh lompat verangan nk terbang daa kan. mmg tak laa, daa ada dlm ruma jek. huiii. film Piranha tk bess occay. grrr, maw tgk Legend of the Guardian jugekkkk!

SG ni binatang eksotik. kat US, Australia even Singapore, kena ada lesen nak bela SG. tp kat Malaysia ni lenient sikit lorhh. hampir semua orang boleh bela SG ni sbb tk perlu nk mintak mohon lesen atau permit. hanya memerlukan duit ringgit yg lumayan sikit occay utk kos penjagaan dan segala kos yg berkaitan. tp nak bg makan dia setakat bg makan buahbuah kampung si SG ni tk kesah. sbb dia kan binatang eksotik, makanan pun mcm eksotik laa gak. kalau penjaga yg serious nak SG dia berbulu cantik mesti laa ada tambahan makanan yg mahal. yg MAHAL. MAHAL. mcm susu tambahan khas atau bugsy HPW. google sendiri.

nak jinak kan SG makan masa sikit bak kata ramai pemilik SG. dia akan gigitgigit tgn sampai berdaradarah smpai laa dia kenal bau darah tuan dia. bukan seminggu dua jek masa nak jinak si SG ni oww. bila daa jinak, mmg si SG ni akan sgtsgt jinak. bess kan. sbb dia comel! comel giloooo! AHAHHAA! aku geram ah dpt tgk pic jek! kalau tgk live mesti berdarah putus jari aku dek si SG ni. tp aku tk kesah. nak jugakkkkk! AHAHAHA! seperti aku ckp td semua orang boleh bela SG ni selagi ada duit yee. nak beli si SG ni kat petshop or even personal breeder pun mahal. nasib laa kalau dorang tu leh bagi price hadekberadek, itu lain story laa kan. dan kalau ada yg lg gigih pi tangkap tu mmg daa mmg toystory lain. harga si SG ni boleh cecah sampai RM150-RM400 keatas. tu belum masuk cage dan perkakas lain lg oww. haiyooooooo~ kena gigih ok kalau nak bela Sugar Glider ni.

aku teringin nak bela SG. diam!

:|

8 comments:

AIman_De_Cloud said...

ye MAHALLLL ahha

Eman said...

kalau betolbetol nak boleh jek.
;D

ken said...

cute =)

Eman said...

weeeee~
;DD

n@jwamz said...

shomelll sesangat!!

gdoupt_monster71 said...

comel nye...

Lizzie Yasmin said...

pernah ugut sister belikan benda nie hadiah hari jd tp dia ugut tak bagi SG main kt luar selain bilik i.. huhuhu

♥ LULU ♥ said...

nak bela SG jugakkkkkk..hehe