Pages

October 24, 2010

cara eman dapat BE

esok paper Office Management. update kejap jek. lappy aku daa bungkus masuk bagasi. broadband daa gulun gulung masuk sekali dalam bagasi tu. heeee. ni pakai laptop n berokban roommate nk update. KENA UPDATE! tataw laa kenapa. tk kan laa dapat 3 BE trus nak senyap. tk bolehhh. abg BenAshaari pun daa pesan kalau daa ada BE tu update laa. penat si cik nuffnang tu bagi BE suwo blogger promote kan. jd ni tanggungjawab ye bilaa daa dapat BE. KENA UPDATE!

kat sini aku nk kongsi cerita aku dapat BE. dalam masa kurang dari 3 bulan aku blogging dan setelah 2 bulan bersama dengan Nuffnang, aku layak utk dpt 3 BE. TIGA BUFFERED EARNINGS. DiGi Minus, 8TV Shout Award dan Nokia C3. semua iklan ni tgh hangatt berkempen kat dalam blog aku ni. ketika tk dapat BE tu mmg aku sibuk jek google cari tips nk dapat BE mcm mn. jd dr apa yg aku percaya daa telah aku guna pakai sampai dpt 3 BE dalam masa 2 bulan jek, meh aku nk kongsi.

 walaupun aku blogger baru. tp apa salahnya nk kongsi. sharing is sexy!

1. Naikan TRAFFIC
ini mmg lumrah laa nk dapat BE berderet deret traffic dalam blog hangpa kena laa tinggi. dlm 100 UV (Unique Visitor) sehari pun daa legaa kan. cara nak tarffic jamkan blog korang tu semestinya lah BLOGWALKING. BLOGWALKING. BLOGWALKING. yaa, ini basic thing laa blogger buat nk promote blog sambil jerit jerit kat shoutbox tinggalkan jejak link blog. mmg berkesan! cuma kena rajin yee. dan aku notice kenbanyakan org yg BW ni akan klik link dua yg teratas komen kat shoutbox org yg dia pegi BW tu. tips dia tgk la time org tu tinggal jejak. kalau dekat dekat jek jarak time kelik jek terus pegi jerit kat shoutbox dia. sbb time tu dy pun tengah hangat BW. mmg byk laa backlink dr shoutbox org yg hangat jek BW. ni mmg terbukti ye. cara nak naikkan traffic yg lain pegi ping kat FB ke. ping kat Innit pun leh dpt byk refferer gak. rerajin laa ping tiap entry hangpa. paling cikai malas nk ping kat FB pun okeh sajokkk. hehhh. kaedah tradisional BW memang berkesan. TAK TIPU. boleh gain ramai follower jugekk dari situ. heeee. kalau blog hangpa tk ada orang mai buat tk berbaloi gak Nuffnang nk bg BE.

2. Update survey Nuffnang
ni mmg ramai blogger otai daa byk kali sarankan supaya selalu selalu laaa update survey korang. segala semua aktivit, interest laa hobi semua tu. UPDATE! keep on updating kalau ada benda baru yg berlaku kat hangpa. heee. dari sini laa dorang nk cari mana mana keyword yg match dgn keyword Advertiser Nuffnang tu. karang panjang panjang survey tu, tk kisah la BM ke BI balunnn sajokkk!

3. Duduk letak iklan Nuffnang
semua coding yg Nuffnang suwo hangpa copy-paste tu ikut laa. jgn bantah atau nak wat syok sendiri edit edit code HTML yg diberi tu. JANGAN! byk blogger letak ads SS (Skyscraper) kat tempat tk betul. letak kat atas yee sbelah kanan kalau boleh. yelaa, daa nama pun iklan. mestilah Advertiser nak iklan depa tu melekat kat atas dulu. marketinggg tu woiyhh. ketiga-tiga LB, LR dan SS kena letak yee. baru laa Glitterati.

4. Dapat status Glitterati Nuffnang
nk dapat status ni kena laa buat step ke-3 tu dan jangan pegi advertise dengan advertiser lain macam Manga Ads, Adverlets dan lain lain. kalau dengan Google Adsense tk apa lg. cuma jangan dari advertiser dr Asia-Pasific jugekkk. jangan ingkar ye dgn Nuffnang. heee. kalau nk advertise banner banner iklan blogger lain no hal. Nuffnang tk marah, dy jeling jeling dunno jek. hiksss. bila daa dapat status Glitterati ni mmg hangpa akan dimanjakan dengan BE laa. senang laa nak dapat BE sbb semua piawaian yg dorang nak hangpa daa lepas dengan lampu hijau yg terangggg! heeee.

5. Update blog
basic laa daa jd blogger kena laa rajin update yee. KENA. jgn laa malas. org yg malas sape jek nk bantu hangpa. hehhh. jd terus la kreatif dalam menulis. aku menulis bukan kerna namaaa. heeeeeee.

kepada blogger blogger baru mcm aku. cuba jek laa mcm aku ni. tipss ni mungkin berguna lagi. tp yg penting mestilah rajin ye. kalau malas jek tk kemana pun hangpa nak blogging sungguh sungguh. jgn jd pemalas. gerak punggung dan jari tu. blogger otai kalau terbaca dan mcm ada lg tips kongsikan lah. kami budak baru belajar.HAHAHAA! panjang lak aku update ni haa. ni sbb td laa g bc entry ben suro blogger yg ada BE jgn malas nk update blog. jd sy rasa terpukul dek kata kata BenAshaari tu. thnx. daa jom studi. esok paper.

:s


pee/ass : SELAMAT HARI JADI AYAHANDA; ANUAR BIN MD DAHALAN.

semoga diberkati amal dan diberi kesihatan yg kuat lagi. kami anak anak sentiasa berdoa untuk kesejahteraan abah tiap kali lepas solat. Allah selamatkan abah. ;DD

15 comments:

nur said...

bagus2 share tips di sini.. cayalah..
ALL IN ONE

puteriqaizyan said...

wehuu.. tenx 4 da tips ;))

krole said...

wuahhh tahniah~

Eman said...

nur ;
heee. sharing is always sexy!

Eman said...

puteriqauzyan ;
welcome. i taw u antara blogger yg rajin. terus blogging yee! ;DD

Eman said...

krole ;
awk lg hebat kan. sy tawu jekk.
hikssss.

Ejen 010 said...

mekaseh sharing info..
=D

cf-ipm said...

wah ilmu yang berguna nih..

ainihussin said...

BE sy byk lps tukar background..

Eman said...

Ejen 010 & cf-ipm ;
sharing is sexy.
;DD

Eman said...

ainihussin ;
lepas dpt BE kedua baru sy tuka background. next day daa dpt 3rd BE.

Zetchi Henry said...

bro leh terangkan sket x fsl nuffnang ni.
xfhm lah..
huhu
cyannyer

shekechik [̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅] said...

tenkiu..dpt tips..
shekechik share erk entry ni..

http://shekechik.blogspot.com/2011/01/be-bizzy-bodybetol-betol-crazy.html

Syat0za said...

weyh! zai search kat google, "CARA DAPAT BE" kat google, trus ke blog ni..ceywah! haha =D

Eman said...

Syatoza ;
WOAHHH! yelaaa! HAHA, tk sangka pulak bila daa lama entry tu baru naik jd 1st hits lak tu.
;DD