Pages

October 25, 2010

Ketuk-ketuk : TELUR POPCORN

td lepas jek test OM (Office Management) terus aku jerit jerit AKU REPEAT! hehhh. blablablablablablablaaa.
kalau aku repeat mmg guiness record ahh. hancur musnah rekod bersih aku selama ni. grrr! daa malas nk ckp.

balik balik sampai rumaa terus basuh beras, tanak nasik. heeee. lapar-lah! haaaa. menu? hiksss, daa dekat 3 ari aku makan menu wajib ni. jd mari dengar cerita teruna bujang ni nk share resipi ketuk ketuk di dapur Merbok! AHAHAHAAA!

disebabkan kesempitan hidup dan keenakan resipi turun temurun ni jd aku daa bersedia nak berkongsi dengan orang ramai pasal resepi ringkas aku ni. aku namakan TELUR POPCORN! jum tgk mcm mn nk buat resepi bujang ni TELUR POPCORN ni. heeeeeeee.
.
.
.
.
.
.


mula mula basuh telur okehh. sunat taw basuh telur ni nak cuci cuci dari kuman daki dan antiseptik. erkkk. hehh, pakai sabun pinggan mangkuk sajokk cuci pun bolehh.

pastu panaskan minyak bagi atas suhu bilik yee. contoh kalau suhu bilik 10 darjah celsius kita panaskan minyak tu 100 darjah celcius. tayah pakai byk sgt tenaga solar pun buat telur ni kan.

pas daa komfiden minyak daa atas suhu bilik, maka pecahkan laa telur tu dalam kuali. pastu cepat cepat campak secubit garam dalam telur tu. secubit jek taw. nak bg ada lemak lemak masin baru sedap. kalau tk payau hanyir jek telur tu.


pastu ketuk ketuk ketuk kuali kuali sampai telur tu joget joget lambak dalam kuali. tp aku nak telur ni menari pop-dance. kalau tk, lari laa tajuk resepi aku. hehhh.


ketuk ketuk sambil lepas geram ye. ketuk jek telur sambil nyanyi nyanyi lagu pop hits. lagu raja pop pun oke gak.


haaaa. ni laa TELUR POPCORN! cantik kan kuning dy tu. mabeless! heeee. ;DD



boleh dihidang daa bersama nasik dan jugak ayam drumnet. jom lunch! =P



SELAMAT MENCUBA !

10 comments:

UMMI AMNA&AMZAR said...

nice menu...akak pun selalu gak buat menu ni kalau dah kelaparan sgt..hehe slm ukhwah

Eman said...

UMMI AMNA & AMZAR ;
ni jek yg termampu akak musim musim final hujung sem.

puteriqaizyan said...

telur hancur!!
feveret... ;))

ctpayong said...

macam tak boleh nak telan je...heheheee...tapi takpe..nnt kak ct try dulu.

hafizah_ismail said...

wa..pandai masak eh anak bujang nih:) akk dulu satu team la tp skrg dh pindah ke jb..gni, awk msg kt akk no hp awk bleh x?nnt bukak sem baru, staff strawbearu akn g jmpa awk kt uitm tu, bleh x?akk master runner utk zon selatan ni..kalo awk jd runner, komisyen awk lg byk tau..RM3 sehelai..bayangkan kalo dpt buat 1000 helai..hehe..dh 3000 dik!okay, msg akk eh..xde modal pn..016-7028448

Eman said...

hafizah_ismail ;
nnt eman respon en. KIV dulu. thnx for great info.
=)

one2paii said...

sehdap nya bai..masakkan untuk gua sekali erk

SnowladieS said...

mase kecik2 makan nasi mentega+kicap+telur minus ayam..haha

Eman said...

one2paii ;
bakmai bajet nk beli bahan.
miahahhaahaa!
;DD

Eman said...

SnowladieS ;
sedapp kan mkn cmtu simple simple.
serious sedayppp jek layan!