Pages

November 12, 2010

ketuk-ketuk : Kek Batik


tadi malam aku try buat kek batik biskut marie ni. HAHA, tetiba aku bosann tk taw nak watpe selain online jek. jadi aku pegi cari resepi kek batik online. tk ingat laa website tu. tapi aku modified sikit resepi tu. bawah ni resepi acuan semalam aku buat. kek batik aku buat semalam nipis lol. korang tambah laa apa yang patut kalau nk lagi tebal okehhh.

Bahan-bahan
30 keping biskut Marie
1/3 butter 250 gram
2 biji telur
1 cawan Milo
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula halus
1 sudu besar susu pekat
1 cawan air masak

Cara-cara
1. campur milo, gula, koko, susu, telur dan air pastu kacau sampai pekat. (jangan bagi ketul ketul en)

2. panaskan pot, pastu masuk semua adunan tadi dalam pot yang panas. kacau kacau sampai didih.

3. masukan butter. (tambah air sikit kalau pekat sgt)

4. pepandai laa main api, jangan kuat sgt weyhhh. daa elok semua, tutup api.

5. pastu patah-patah kan biskut Marie kedalam bekas/loyang.

6. lepas tu tuang adunan kedalam bekas/loyang.

7. tekan tekan bagi semua biskut Marie tu bersalut habis.

8. masuk dalam peti ais semalaman!

rupa lepas keluar peti ais
SEDAYPPPP !!

28 comments:

Cik Ceri said...

tak cantik! ;p tp nmpk sodaaap! :D

Lelaki Ini said...

wah..
cm besh jewk!
nak skit!!!!

attoae said...

wahh... nampak sedap jekk kek batik tuhh... owang laki p0m pandai wat kek... baguih2... nk wat husband laa... hik3..

eeqa~ said...

HAHA! lawak..sape yang vote annoyed tuh? heheehhe..

I puwn ade buat jugak... usha link i? lagi baaaaaaaaaaaaanyak dpd u punye.. hehe~ tp, maybe same sedap! :)

http://eeqa1988.blogspot.com/2010/08/pengalaman-pertama.html

Anonymous said...

nnti nak kek batik lagi!
susu

Amyna said...

susunan marie.. membangkit selera.
Lama dah tak buat kek batik.. teringin pula rasa nak buat..haipp haipp!!

Eman said...

cuti sem mcm ni laa nk rajin pun. hahaa, kacang jek buat bnd mcm ni. chef terbaik dunia pun lelaki kan.
;DD

Melati Qistyna's Mummy said...

hehehe, eman... cm nama adek ipar akak....

lau tuko milo ngan cekelat bleh x? :P

Eman said...

MQM ;
takot kang jd pahit akak sbb dgn serbok koko tu. ntah laa kurang ariff sgt. mungkin nnt akan lg melting kot kalau ganti cekelat. sedappp!

teratai said...

bagus, boleh tolong mak buat kueh hr raya haji nanti..:)

f_aRa_aINa989 said...

saya dah buat 3 kali dah kek ni minggu ni..hehehe

nadia said...

hehehe...

asal lain cara wat? hehehe

biskut said...

kek batik ker..biskut tertumpah cecair pekat coklat nih..huhu..manis giler nih.

uNa da wiTch said...

aku tergoda tergoda
dgn kek batik mu .
pos dgn kadar yg laju ke penang boleh ?
hehex

Amirrah Zawani said...

uishh menggugat keimanan betul..
dh la tgh lapar ni.. heh :D

tehcspecial said...

dap nyer...suka2...bila tah nak wat...suh org wat jer..hehehe...

Siti Mashitah Saidin said...

OMG! kek batik!!! sukaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

giles laa...buat sendiri ok...hehehe...

salam peeknalan..

.::aLiEsYa::. said...

nampak macam best..tak letak telur pun takpe..lagi tahan lama..selalunya buat letak milo and susu je..dah ok..tapi bagus ar awak nie..mesti kirakan berapa keping biskut mar marie tue..but good try..buat kek batik nie kn main pakai letak je baru awak akan rasa puas bila buat and ikut kreativiti..nak lagi sedap,tambahkan cornflakes or nestum =)..teringat plak zaman masa form 4 men gilir2 wat kek batik bawak g sekolah..

Eman said...

teratai ;
mak daa order daa suro buat mlm raya haji esok ni. hehehee..

f_aRa_aINa989 ;
nnt raya haji buat laa triple en.

Eman said...

nadia ;
kalau tgk resepi kat internet ni lg byk beza. lainorg lain kreativiti. janji lidah sedap merasa yg pentingg!

biskut ;
mmg aku tumpahkan cekelat pun. ko mesti pelik mcm kekura kan. AHAHAHAA!

Eman said...

uNa da wiTch ;
eman mmg kat penang pon laa. anta by hand jek laaa en. hikssss.

Amirrah Zawani ;
bahaya ni kalau iman tergugat dek makanan. BAHAYAAA!

Eman said...

.::aLiEsYa::. ;
ohh. pasni tk nak letak telur laaa. hari tu letak mcm problem sikit. mmg kompem xnk letak daa pasni. leh laa try letak kornfleks or nestum pasni. thnx en utk tips. celet jari jom!
AHAHHAAHAA!

AngahSayang2314 said...

wah..wah... sempat gak ye kau buat kuih

MamaYatie said...

uisskk...tersempat tur,order kek batik tuk raya haji satu dulang leh?ngeh3x

Eman said...

MamaYatie ;
xkn satu dulang jek mama? cukup ke. hehehee..

zati said...

OMG my fevret, nyum2 ^^

Nyssa Nuar said...

giler nmpk cedap!!!
peberet2!!!
da la td tgk kek lapis..
aigooo..
kek batik plak..
menggugat iman betol!!!
huk3..