Pages

November 25, 2010

ketuk-ketuk : Kek Choc Moist

Atas permintaan yang ramai disini maka amik laa resepi ni. weeee~!

Bahan-bahan untuk kek
1 cawan gula
4 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
1 cawan butter (dicairkan)
1 1/2 cawan tepung kek

Bahan bahan untuk moist
1 cawan butter cair
3 sudu minyak
1/2 cawan serbuk koko
3/4 cawan milo
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan choc bar
1 sudu besar crisco shortening (tk de pun tk apa)

* untuk moist ni masak pakai sistem double boiling yee. macam ni haaa. tp tk payah laa letak dalam packet macam tu. terus jek dalam periuk kecik tu. sistem ni untuk elak choc korang hangussss. heeee.

gambar ehsan Google

Cara - Cara untuk kek
1. pukul/mesin gula, butter dan telur sampai kembang kuncup.
2. pastu masukan susu pekat.
3. masukan tepung, koko dan milo sikit sikit (ayak dulu tepung)
4. pukul sampai puas hati. tamau nampak bijik bijik en. milo ni susah sikit nk pecah laaa. hehhhh. penat mesin.
5. daa siap kembang kuncup doh kek tu biar rehat dulu 30 minit ke.
6. pastu bakar dalam oven yang betul betul panas selama 40 minit dalam kepanasan 180 degrees.
7. lepas bakar tu. bagi sejuk sikit kek tu nak ke suhu bilik.
8. tuangkan moist yang tengah suam suam ke atas kek.
9. tunggu lagi kejap. sabarrrrr.
10. nak sedap lagi letak dalam peti sejuk dalam 15 minit.
11. dan hidang!

Cara untuk moist
masukkan kesemua tu dan boiling sampai pekat.

*dicadangkan buat kek dulu. time bakar kek tu baru laa buat moist enn.


sangat payah dan susah buat kek moist. banyak lagi pantang larang tapi aku main randokk jek shortcut shortcut. SELAMAT MENCUBA!


19 comments:

mRa amira said...

mahu inchik eman buatkan lah. heheh.
:P

Eman said...

adoiyhhh, tggu bufday mra lak laa en. ble tu bufday??

tomatokering :) said...

tunggu inchik anta depan uma..haha

anis.farhana said...

wah2..bole try.thanks!

Eman said...

mati laa sume pompuan nak kek. uwaaa, kawin kang! kawin kang!

selipar biru said...

nym3!!!
choc moist!!
akn trus keep up-to-date~

Encik MamaT said...

eman... nti balik penang eman blanja kek.. hehe

safura zahari said...

wowow terliur lah.

Puteri Iqa Izyan said...

eman! da buat dah..tapi...
huk3..
sodihh.... memang dilahirkan tadek air tangan utk masak agaknye nih.. :'(

nora amila ghazali said...

waaa... sedap... tapi yang nora wat versi lain hik3... tapi nampak sama jer.. huhu

Eman said...

Puteri Iqa Izyan ;
lol, jd ape kek tu?? ade silap memane laa tu kottt yan. cuba lagik! mesti boleh punyeee. pektis mek perfekk!

Eman said...

Encik mamaT ;
bila bulan nk balik penang nuhh? hahaha.

Eman said...

nora amila ghazali ;
byk version resepi ni. tp output mesti kena sedapppp! tu yg pentingg kan.

nazalya said...

tangs for da recipe..
nk try.. hehe..

aima in luv said...

sedaP nya kek coklat...
nnt kongsi lagi resipi best2 otey

Myzz Eima said...

saye suke choclate moist cake!!huhu....boley wt sendiri plk la pas niey...

MiaWawa said...

wa... cedapnyer kek.. order 1.

mRa amira said...

haha.dan dan nak kawenn! hehe
bday mra bulan 5! lame agyy! ngeh3. XD

baru perasan, label eman
sharing is sexy! ^^

Eman said...

xpee mra. kuota 4 ade! AHAHHAAA!
bulan 5 en?
okee3, nnt alert eman en. nak buat kek! SERIOUS!
;DD