Pages

October 28, 2011

Senarai Lagu Separuh Akhir AJL26

Berikut merupakan senarai 30 lagu berjaya ke peringkat Separuh Akhir AJL26 :

1. Sungai Lui (Aizat / Aizat dan Anas)
2. Kisah Hati (Alyah/ Manusia Putih)
3. Ilusi (Adira/ Audimok)
4. Janji (Akim)
5. Awan Nano (Hafiz/ M. Nasir/ Budi Hekayat)
6. Menyesal (6ixth Sense/Gjie)
7. Maaf Dari Hati (Sofazr/ Mohd Atlas)
8. Aku Permata (Salma/ Taja/ Tun Teja)
9. Sedetik Lebih (Anuar Zain/ Edry Abdul Halim)
10. Di Penghujungnya (Iqa/ Edry Abdul Halim)
11. Bagaikan Bidadari (Tomok/ Aubrey Suwito)
12. Babak Pertama (Drama/ Ammar Habir/ Aepul)
13. Perpisahan Ini (1st Edition & Aizat/ Erol 1st Edition/ Jijo 1st Edition)
14. Pokok (Meet Uncle Hussain & Nubhan/ Taja/ Tun Teja)
15. Kalau Berpacaran (Sohaimi Mior Hassan/ Ana Raffali/ Altimet)
16. Beribu Sesalan (Ning Baizura, Jaclyn Victor & Shila Amzah/ Kevin Chin/ Tinta)
17. Cinta Teragung (Hazama/ Kuncidemak)
18. Cinta Muka Buku (Najwa Latif/ Ika Latif)
19. Bila Bertemumu (Shiha/ Ajai)
20. Muda (Hujan/ Noh Hujan)
21. Wanita Seluruh Dunia (Projek Pistol/ Boy Clifford)
22. Kurnia (Mizz Nina & Noh Hujan/ Noh Hujan)
23. Luar Biasa (Shahir/ Audi Mok/ Zelfirdaus)
24. Karma (Faizal Tahir/ Audi Mok)
25. Mata Hati (Nubhan/ Audi Mok)
26. Kekanda Adinda (Atilia & Monoloque/ Monoloque)
27. Gadis Semasa (Yuna)
28. Cinta Matiku (6ixth Sense)
29. Penakut (Yuna)
30. Kisah Dongeng (Stacy/ Edry Abdul Halim)

#Yang bold tu aku bajet masuk final kot. HAHA, bajet jek pun. btw, favorite aku Kisah Hati dengan Sungai Lui. awww! awww! HAHAHA!


pee/ass: teringin nak pi tengok live AJL. orang kata AJL punya event yang paling best banding dengan acara anugerah lain.



October 26, 2011

aku yang hensem lagi meroyan


Salam. HAHA, memalam macam ni lah masa sanggang yang ada nak menaip, nak meraban tak tentu pasal. siang hari bikin panas lah line internet. dengan hujan badai ribut topann terus buat line broadband celcom aku lembab macam haremmmmm jek. hehhhh.

sebagai oleh-oleh ni haa aku hadiahkan sekeping gambar berukuran sukahatiakulah kepada pengunjung blog aku yang suam suam mati tamau hidup segan segan nih. aku baru perasan atau terperasan yang muka aku ni macam Asyraf Muslim dohhhh!! HAHA, kalau pakai spek mesti lagi sejibik kan. okeh lah, aku pun tkda benda nak sembang memalam ni.

tapi kalau ampa ada account twitter jom lah main follow follow en. time aku tweet memalam macam time aku taip entry ni lah selalunya. yelaaa, siang siang mak kojeww nyah oii. tak koserr lah! sebelah ni aku dah tambah widget tweet aku. londeh tayang habihh aihh segala mak nenek aku dok tweet. yelaa, dgn FB sekarang dah sentap kuasa dobelass okehhh. HAHHAHA!


pee/ass: entry ini bukan berbentuk ilmiah. sekadar memberitahu suruh FOLLOW-LAH TWITTER AKUHHHH!!!


October 25, 2011

masa yang terbaik untuk berubah

Assalammualaikum WBT.

lama gila tak menaip dalam kotak segiempat ni. rindu sangat sangat zaman bila masa kencang blogging dulu. time bila mana jiwa tengah berkobar kobar nak share itu ini dengan semua orang. time jiwa tengah berdarah panas menggelegak dengan segala perhatian dan galakan dari para bloger yang lain. time bila kawan kawan dan yang terdekat ketawa senyum dan ambil berat dengan setiap penulisan aku. HAHA, itu pun kalau ada yang bukak pautan ni dan baca luhhhh. haihhhhhh, sekarang ni bukan cakap nak kongsi cerita. bahan cerita pun tak ada sangat.

rasa kosong. rasa diri ini membosankan. lepas habis je exam terus start keja part time. esok cuti keja sehari. itu pun on request. kalau boleh tanak ada cuti lahhh. kalau boleh nak hidup seharian buat masa sekarang
*(bangun tido - pergi keja - balik keja - tido)*

aku perlukan ruang untuk bersendirian sendirian. sungguh. aku perlukan masa ini untuk bersendirian. masa untuk mematangkan diri, mendalami perasaan, mendewasakan pemikiran, menajamkan kebolehan, memperbaiki penampilan, memperhalusi setiap inchi ketrampilan. adoi. HAHA, senang ayat nak makeover diri jadi lebih baik, jadi lebih hensem, jadi lebih jambu. HAHA, muka aku tak jambu langsung taik! HAHHA! actually aku nak simpan rambut luhhhhhh gap yang lama 4 bulan ini. nak simpan rambut panjang buat mohawk ke korea korea sikit ke kan. tapi tengok lah macam mana nnt oke.

buat masa sekarang aku nak kumpul duit keja part-time. beli iPhone sebijik dengan BelekBeri sebijik dulu. kbai.

ohhh! aku rasa aku akan mula berblogging macam biasa balik lepas ini. HAHA, tengok lah kalau esok ada entry, maknanya aku akan selalu masuk menaip dalam kotak empatsegi ni lagi dan lagi dan lagi. okehh, seriyesss babai.

pee/ass: Facebook pun dah bohh-layan dah lani.

:)

July 11, 2011

kalau-lah aku ni POPEYE

kalau semua orang boleh jadi kuat dengan cepat macam Popeye kan best. lepas telan jek setin bayam daa boleh timbul muscle ketat ketat kat lengan. pastu boleh-lah nak lawan orang jahat. lawan orang jahat yang suka kacau awek aku. boleh jaga dan lindungi dia dari orang gemuk dan boroi. best kan jadi kuat dengan sekelip kelip? heeeeeeeee.

kejadah laa kan? manusia ni insan biasa jek. kudrat pun ala kadar macam telur dadar jek pun. sekadar mana yang mampu jek bertahan. apa kan daya lagi lagi nak jaga hati perempuan yang macam kapas. haihhhhh. mengeluh panjang aku.

kalau lah aku kuat dan dekat dengan orang tu, mesti aku akan jaga dan lindungi dia. kalau laa aku boleh jadi macam Popeye The Sailorman mesti dia tak kan dalam keadaan susah dan senang tersentuh. awak, sabarlah. sebagai kawan rapat, saya memang setia dan sedia mendengar semua masalah awak. hmmm...

sabarlah.

sabarlah oke?

saya kan ada ni ;



pee/ass : minum MILO anda jadi sihat dan kuat !
pee/ass : cuti mid-sem daa dekat. nak tengok HP7! nk jugak tgk Kilauan Emas Astro!
;D


July 10, 2011

aku tak sanggup lagi, aku akan pilih cinta

Salam.

orang cakap kalau nak pilih sesuatu ikut lah kemampuan sendiri; ukur baju badan sendiri. kalau tk mampu dan tak daya nak harungi sesuatu, jadi jangan amik risiko dan redah jugak. kalau kantoi, menyesal pun tk guna lagi; nasik sudah menjadi bubur. haaaa, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai okesss u olls?

kejadah kejadah kejadah aku dok bebel dengan pepatah pepatah semua nih kan. HAHHAA, sesaja jek nk over siket petang nih. kebelakangan ni aku runsing dan dilemma memikirkan perjalanan aku selepas diploma ni kemana. yeap, mmg akan ke setingkat tinggi lagi itu pasti. aku perlu dan masih mampu hidup dengan assignment, test dan buku untuk 3 tahun lagi.

kesanggupan = settle
kewangan = settle

yang menjadi permasalahan adalah satu jek. jurusan apa yang aku nk sambung nnt?

semalam ada talk JOM BUAT DEGREE kat kampus. aku pi dan dengar dan menilai. kebanyakkan yang cakap, kalau pilih jurusan nnt pilihlah mengikut minat dan belajar dalam suasana yang enjoy. bukan terpaksa.

CGPA time degree kena meletop u olls.

pilihan yang berlegar legar dalam kepala aku ada DUA jek;
Bachelor Corporate Admin(BCA)
Bachelor Mass Communication(MASCOM)



BCA = 2 tahun (jurusan masih dibawah fakulti diploma aku)
MASCOM = 3 tahun (minat yang tk penah padam. SUMPAH!)


yang mana satu nih pilihan kalbu?



pee/ass : nak mintak abah sebijik skuter ah nnt time degree. mintak oke, bukan loan.


June 27, 2011

bahaya kalau copy-cat karya KRU

Salam.

Kalau sesiapa yang perasan, semenjak dua menjak ini aku jarang update blog sbb kemaruk edit video untuk di upload dalam YouTube. video yang aku edit tu semuanya lagu lagu baru tempatan dan disertakan dengan caption lirik.

well, aku kalau masuk YouTube pun hanya sekadar nak cari lagu dan lagu yang aku cari tu mestilah "with lyric on screen". lol. bukan apa senang untuk aku nak lips-sync lagu tuh. HAHHAA, aku ni payah sikit kalau nak tangkap lirik lagu, lagi lagi lirik lagu omputehh. sebab tu lebih baik aku dengar/tengok video yang ada sekali caption lirik lagu tu. mana nak tau kot kottt ada mencarut carut lagu tu keh kan, terpesong akidah Mak Jemah okaiiii.
=P

setakat hari ni baru hanya 7 videoss aku berjaya upload dan paling nak dibanggakan pun, video yang paling mendapat tempat kat channel YouTube aku tu lagu nih ah ;





lega, aku Meet Uncle Hussain tak claim copyright ke atas lagu POKOK ni. bukan apa, sebab dulu aku penah buat vid lirik lagu SEDETIK LEBIH by Anuar Zain. dan bila aku upload jek tk sampai seminggu, video tu dah kena banned sebab KRU STUDIO claim copyright keatas lagu OST Hikayat Merong Mahawangsa tu. haihhhhh. bukan aku dapat sebarang pulangan pun keatas lagu tu. se-SEN pun tak dapat oke. aku cuma nak promosikan single Anuar Zain lagi ada lah. tak paham aku dengan tindakan KRU tu. panas okeyyyyy, penat kot edit video tu dengan niat nak meraikan ciptaan muzik yang sedap. tapi mungkin KRU ada sebab lain untuk claim copyright tu. takpa-lah.

bebaru ni aku ada perasan satu vid lagu KISAH DONGENG by Stacy pun dah kena banned sbb KRU STUDIO claim copyright. HOHOHHHOHOOO. moral of the story,
JANGAN UPLOAD LAGU LAGU KRU DALAM YOUTUBE !!!

ohh, subcribe laa channel YouTube InchikEman okaiiii.

peace, no war!

June 21, 2011

Alhamdullilah

بسم الله الرحمان الرحيم

Alhamdullilah. lega rasanya dapat hidayah untuk aku update blog yang bersepah nih. HOHO, bukan lari dan jauh sekali merajuk dengan dunia blog. tapi ada beberapa perihal yang buat aku menjauh kejap dari blogging.

1. Modem Celcom broadband baru diganti lain. tapi hakikatnya bukan ganti, tapi beli line broadband lain terus. mana tak nya kalau beli modem baru mahu sampai RM200 kena weyy! kalau buat line broadband baru, RM100 lebih jek pun. jadi, pilihan yang bijak perlu disitu oke.

2. Baru masuk ke semester baru atau lagi tepat, semester akhir diploma aku woiyhhh! HAHAHAHAA, sori lahh. banyak masa aku tk dimanfaatkan untuk update blog. sebaliknya berhibur berlibur dengan roommate, housemate, course-mate serta soulmate. heeeeeeeeeee. jadi, pilihan agak bijak jugak disitu. errr, yekehh? lantak-lah.


3. ohhh, yeah. aku baru sampai ke Malaysia. sebulan ampa ingat cukup keh ah?? haiyakkkkkk.


pee/ass : jangan rindu lagi, kerna INCHIK EMAN akan kembali menghangatkan malam dingin anda! scary tk u olls? hiksssss.


May 16, 2011

aku nak pi Mekah

hari ni sehari suntuk aku kat rumah sorang sorang. mati kutu cuti sem macam ni tk buat apa apa. tk ada projek, tk ada plan, tk ada aktiviti apa apa. macam ni laa hari hari kalau hari bekerja. mak-abah pi keja, adik aku pi sekolah. tambah hari ni adik aku yang cuti sem jugak tu tk ada pi Taiping, amik sijil SPM. lol.

daa laa bangun lambat. rutin harian aku buruk ah. nak kena plan sesuatu mulai esok. ehhh, esok cuti Wesak! mak-abah still keja, tk cuti. HOHO, double triple payment kot mak! nak duit poket lebih plis. heeeeeeeeee. esok aku dengan adik aku nk plan apo ahhhh!! demmm ah cuti sem ni cemmni. grrr!

nak update blog pun susah dengan internet cam haram jadah jek. daa laa bloggger buat hal hari tu. terus aku merajuk tanak update 2 hari. ni update pun sebab bosannnn. otak aku jammed ah. tk boleh pikir isu nk dikupas dalam blog. tengok laa malam ni aku pi bertapa cuci mata kat tepi laut ke cari ilham untuk entry esok.

oke, bye!


pee/ass : doa kan aku pi Mekah oke. errrr..

May 12, 2011

bukan semua laki minat sukan bola


kalau pompuan itu pink, maka laki itu bola.

tapi bukan semua lelaki minat bola. dan semestinya semua pompuan minat pink. bluwekkkkkkk! ada ke pompuan tk pena pakai baju pink? HAHA, even time depa baby pun mommy and daddy ampa pena jek bagi pakai baju pink occay! so never say never!!

okee, tamat pasal pompuan dan pink. macam tajuk entry kat atas, bukan semua laki minat sukan bola oke. jadi apa pandangan orang lain terhadap laki yang tk minat bola nih? pelik sangat ke orang orang lelaki yang tak minat bola nih? hehhhh. lepak jek dohhh! bukan benda ajaib dunia pun kalau laki tk minat sukan bola kan. ke ada yang tk setuju dengan aku? cer angkat tangan macam Usop Wilca tengok. hehhhh.


ada beberapa jenis lelaki boleh dibahagikan mengikut kategori perihal dengan bola sepak ni.


1. Tidak pandai bermain bolasepak serta tidak langsung meminati sukan bolasepak.
2. Tidak pandai bermain bolasepak serta sekadar meminati sukan bolasepak.
3. Tidak pandai bermain bolasepak,  tetapi amat amat amat meminati sukan bolasepak, selalunya mereka terdiri dari kalangan peminat/penyokong tegar/fanatik sukan bolasepak.
4. Pandai bermain bolasepak dan boleh bermain dengan bagus serta amat meminati sukan bolasepak.
5. Pandai dan mempunyai kemahiran yang bagus bermain bolasepak tetapi amat tidak meminati sukan bolasepak. erkkkk...


kategori yang nombor 5 tu aku tak pasti ah. mungkin wujud atau mungkin tak. tapi ia tak mustahil kan. HOHO, jadi kalau bagi awek awek kepada lelaki yang tak minat bola nih mcm mana pulak persepsi depa nih en? hmmm, entah ah. aku tk pasti sebab tk penah pun diskus pasal benda nih. tapi kalau daa sayang tu tk kisah ah si balak dia minat ke tak bola sepak kan.

even bagus apa kalau dapat boyfren tk minat bola. nanti kawin boleh tidoq awai kannnnnnn. heeeeeeeeee. ke kalau ada awek yang minat bola, tapi balak dia tk minat bola tu payah jugak kann. HAHA, apa apa pun minat ampa yang penting saling setia oke.

aku pun tak laa minaty sangat bola. kalau mai WORLD CUP atau final mana mana liga baru laa gegeh nak tengok. AHAHHAA! jahil betol aku kan. nak buat macam mana daa tak minat kan. kalau mai tang WORLD CUP otometik pulak minat, siap sarung jersi lagi weyhhhh! heeeeeeeeeee. ni time tengah team harimau muda dok naik ni layan jugak aku. tunggu ah nak rembat jersi kuning+hitam tu nanti. AHAHAHHAAHAA! upsss, aku penah hampir hampir terpilih wakil sekolah main bola oke dulu. posisi GOAL KEEPER lagi kotttt!! okee, tu time sekolah rendah ah darjah 5 cemmtu. hehhhhh. boleh dibanggakan kot! aku bukan kaki bangku. sekian.

kejadah aku dok cakap pasai bola nih. kejadah? kejadah? kejadah? HAHA, saja jek nk bagi tau hari ni dapat satu lagi BE dari Nuffnang. iklan ESPN LR. nak capture print screen tak timbul pulak iklan ESPN tuh. jenuh jari dok refresh refresh daaa. daa aku malas daa nak buat rajin! grrrrrrrrrr !!

HAHA, thanks sekali Nuffnang dan ESPN !
mwahhh! mawahhh! mwahhhhhhhhx!


pee/ass : awek awek kisah ke bf tk minat bola? cer bagi pendapat jap.


gambar Izzah dan Hariz asmara (Maya Karin & Aaron Aziz)

entry kali ni pasal hiburan sikit en. hehhhh. jarang jarang ah aku nk update entry pasal dunia hiburan nih. menyampah occay u olls! tapi disebabkan OMBAK RINDU punya pasal, ADA AKU KESAH?

well, filem OMBAK RINDU ni based from novel dari Fauziah Ashari. novel yang meletop letop time aku sekolah menengah dulu. lol. apesal laki tak boleh baca novel cinta keh? HAHHA, tapi sekarang ni aku daa stop baca novel dekat 3 tahun daa. haihhhhhhhhhhhh. umm, novel OMBAK RINDU ni bukan jek best gila babeng kambeng hitammm! tapi memang layan gak sebab banyak part part ranjang. errrrr..


kalau tgk latar belakang pic ni, scene ni bukan dalam condo Bayu Damai yang Izzah kena kurung tu. hmmm, mungkin scene ni time kat rumah Pak Dollah kat Negeri Sembilan tu. scene yang Hariz dengan Izzah kantoi tu ahh. alaaa, kalau ampa ingat lagi time tu Izzah dengan Hariz tengah dingin. scene jadi kat rumah Pak Dollah time Hariz beriya masuk bilik Izzah nak tido bersama dengan isterinya ni ah.

HAHA, pastu kantoi pulekkk dengan Mak Jah dan Pak Dollah. last last dapat tau daa yang Hariz dan Izzah ni suami isteri sah. rasa rasa masa Pak Dollah dan Mak Jah bukak pintu bilik, scene Izzah dengan Hariz kantoi tu macam ni ah kot kannnn. heeeeeeeeeeee. tapi dalam novel scene ni malam ah. haihhhh, ntah laa aku men teka jek. kita tunggu laa filem dia nanti en.


kejadah? kejadah? kejadah? aku masih tak puas hati lagi dengan pemilihan pelakon untuk Ombak Rindu nih. SERIOUSLY, Maya Karin bukan pelakon yang sesuai untuk watak Izzah nih. kalau yang baca novel asal OMBAK RINDU tu mesti setuju jugak dengan aku. memang lain imaginasi aku time baca novel ni time form 4 dulu. time tu aku bayangkan Sofia Jane yang jadi Izzah. tapi btahun lepas aku baca sekali lagi OMBAK RINDU ni aku imaginasikan watak Izzah tu Tiz Zaqyah. SERIOUS, Tiz memang sejibik dengan Izzah kalau ikut cerita dalam novel tu. haihhhhhhhhhhhh.

apa apa pun kita tengok lah hasil Izzah dari Maya Karin dulu oke. pastu baru laa kondemmmmmmmmmmm. kejadah laa aku ni nak condemm orang jaa. apa punya umat daaaa. hehhhh.
;)



pee/ass : OST Ombak Rindu khabar nya nyanyian duet dari Hafiz & Adira (AF).
pee/ass : Maya 1st time berlakon ber'shawl' dalam OR.

May 11, 2011

mimpi tidur di IKEA. aku dihujani meatball !!

IKEA! IKEA! IKEA!

daa lama daa, dari dulu lagi aku teringin nak sampai ke IKEA nih. yelaa, sadis jahil kan aku banyak tempat yang common aku tak penah pi. nak buat macam mana kan, aku bukan hari hari pi berjalan sana sini. lagi pun IKEA nuh berkilometer jauh dari Penang. cer bukak satu outlet IKEA kat Penang sat. cer bukak cer bukak. heeeee.

ahh, aku teringin nak pi IKEA pun bukan nak beli perabot perkakas rumah ke apatah lagi beli peti sejuk mahupun dapur gas. umm, peti sejuk dan dapur gas tu salah satu pecahan perabot jugak kan? ke aku masih jahil ilmu ni. lantak-lah. bukan aku nak beli pun. AHAHAHAA! aku nak pi pun sebab meatball IKEA. orang dok bagi tau kat aku kalau pi IKEA nih ada kedai jual meatballyang sedap estalabishta-bebehhh! pehhhhhhh!! aku bab makan makan nih memang bergetarrrrrrr jek telinga aku ingat sampai sekarang. yess, meatball kat IKEA!

pic dicopek dari blog cik epal gonjeng
pehhhhhhh!! kalau ampa pi baca entry menternak lemak cik epal gonjeng di IKEA surely ampa meroyan tonggeng bontot nak makan meatball IKEA ni jugak. memang estalabishta-bebehhh ah! lagi lagi tengok kegirangan melampau lampau cik epal ni lagi ah buat macam nak pelempang jek cik epal ni. MUAHAHHAA! gurau jek cik epal en. haihhhhh. bajet dia singgah blog aku pulekkkkk nyahh. awwww!


kejadah? kejadah? kejadah? erkkk, kenapa aku asyik sangat story telling pasal meatball IKEA dohh! HAHHAA, aku sebenarnya nak promote IKEA Bedroom Contest : you & your bedrooom dari IKEA nih. yelaaa, BE baru dohhhh!!  huwaaaaaaaaaaa, kelaut daa pulak entry aku nih. heeeeeee. kalau ampa nak join buat gila join ah contest ikea nih. ampa boleh bajet tidoq kiut kiut pastu siap pilih katil macam mana ampa nak pastu boleh laa mimpi basah bersama tettttttttttttt. MUAHAHHAHHAA! so kalau nampak banner iklan kat atas ni jangan lupa klik untuk join aku tidorr oke. heeeeeeeeeee. tanak ke join aku tidor weyhhhhhh. aku baik kotttttttt. lol.


thanks cik Nuffnang dan IKEA. sori pi promote meatball pulak tiba tiba. HAHHA, tiba tiba okee.

mwahh! mwahh! mwahhhhx!
=P

shoutmix gelong buatkan blogwalking aku macam haram.

Shoutbox Inchik Eman
Shoutbox APIT
Shoutbox NANO

memang jammed ah shoutbox lately nih. link url kita letak kat ruangan WEBSITE tu mesti macam apa jek. kadang kadang tak direct ke blog kita pun. tapi pi ke mana hala jek tup tup tup PAGE ERROR! demmittt! kalau yang rajin blogwalking kalau ampa perasan kan, kadang kadang bila kita klik kat link orang yang tinggal jejak kat shoutbox kita tu, akan direct ke shoutbox kita sendiri. wadehell?

bila cross over mouse kat link dalam shoutbox tu ada link url cemmni :

http://www.shoutmix.com/link.php?go=http://inchikeman.com


dulu dulu takda pun jadi macam ni. kalau kita type link blog kita www.inchikeman.com memang bila cross over mouse pun link tu tetap sama tak ubah pun jadi macam ni :-

http://www.shoutmix.com/link.php?go=http://inchikeman.com


mujur lahh ada blogger macam NANO yang prihatin pasal benda ni dan tegur kat shoutbox aku. memula memang aku daa macam pelik kenapa lak dia cakap link aku silap padahal link aku type dalam ruangan WEBSITE tu memang sah sah link blog aku yang betul. hmmmm, shoutmix ni ada problem ah. kang aku padam kotttt!! daa laa memberatkan kati belog aku. nak aku buang ka? grrrrrr!!

betul cakap APIT, blogger yang kuat blogwalking cekap dan bijak jek pasal code. pepandai ah depa edit godek godek link blog yang rosak atau disabotaj oleh shoutmix tu !!

ampa ada pena kena tak problem macam ni time dok syiokkkk blogwalking tak hengat donia? demmm kann.


pee/ass : buli adik pi beli cendoi kat aku. padan muka !


Taj Mahal India telah ku tawan dikala cuti sem

ohh, well. now everyone can fly. so fly-lah! HAHHAA, wadehell ah kan nk fly ke Terengganu jek pun. hehhh. kali ni entry pasal ganu lagi. yess, aku excited weyhh!

heeeeeee. kalau sebelum ni aku dok verangan berada di Taj Mahal disini. kini aku daa boleh dabik dada megah sebab realitinya aku daa sampai ke Taj Mahal u olls!! heeeeeeeeeee.


cantiknya seni bina Taj Mahal ni kan. seindah cinta Shah Jehan kepada isterinya, Mumtaz. lol. kejadah bina Taj Mahal untuk bini yang daa meninggal kan? kejadah pi bunuh arkitek Taj Mahal konon takut arkitek tu pi bina monumen lagi hebak dari Taj Mahal ni kan? kejadah? kejadah? kejadah?

HAHHAA, saja jek wat ayat kontroversi pulekkkkk aku kan. tk kisah ah nak buktikan cinta agung macam mana sekali pun. tapi jangan menduakan cinta kepada yang SATU tu daa ah en. bercinta biar berpada pada, jangan tandus kecundang di tengah jalan. merana teran taik kang. erkk..

jadi untuk menunjuk kan kelambangan cinta sempena Taj Mahal ini monumen cinta. kat Taj Mahal yang mahal ni aku abadikan cinta aku dengan adik adik aku. hehhhhh. nak tangkap bertiga sekali payah pulak, jadi asing asing laa. baru fair and square. biasa laa adik beradik bergaduh lawan nk letak default picture dalam FB nak gambaq sorang sorang jaaaa. haihhhhhh.



ohh, well. adik adik aku mestilah kacak bergaya cantik menarik macam aku jugak. MIAHAHAHAAA! anak sapa lagi kalau bukan anak Pak Nuar. nak gorhib(maghrib) time ni aku snap pic ni. inilah lambang cinta kami adik beradik. sweetkan di Taj Mahal okehhhh!
;)


pee/ass : dia Issabella. lambang cinta yang laraa . . . 



May 10, 2011

tempat tinggi tu sejuk, tempat rendah panas. tempat tengah tengah ?

salam semua.

hujung minggu yang lepas aku dengan family aku ke Terengganu pi amik adik aku yang belajar kat UNISZA nuh. boleh tahan gelong gak kepala aku naik kereta dari Penang - Kuala Terengganu tu. yelaa, jalan nak ke Terengganu dari utara nih pakai jalan Titiwangsa tu ah kan. pegi pagi memang lawa dan sejuk jek pemandangan kat banjaran Titiwangsa tu. sejuk jek berkabus awan jek. SERIOUSLY, sejuk!


haihhhh. setakat hari ni aku tk penah lagi nk sampai ke Genting Highland. Cameron pun macam tk merasa sangat pegi sebab time parents aku bawak pegi tu umur aku 2 tahun. wadehell kan nak merasa? hehhhhh. lagi pun aku ni jenis tak tahan sojuk. jadi kalau pegi tempat tempat sejuk ni memang senang ah nak dapat penyakit. haihhhhh. tk sampai laa aku ke London cemmni kalau kat Titiwangsa pun tk lepas. lol.

heeeeeeeee. tapi aku teringin ah nak sampai ke Genting. ada apo ah kat sana? ada main main roller coaster ah kan? cehhhh! nampak jahil jek aku ni kan. yelaa, aku tk penah sampai ke sana pun lagi. yang dok tau pun kat sana Anugerah Bintang Popular BH jek yang selalu dok buat event kat Arena of Stars tu kan. tu ah knowledge aku paling typical tentang Genting. hmmmmm... nak kena sampai ke Genting gak ni sebelum aku kawin. erkkk... motif?

hehee, yelaa nnt daa kawin bawak bini senang daa tau selok belok kat sana. mana yang halal, mana yang haram pun daa tau kan. heeeeeeee. *honeymoon Genting jek ke bang?*

Mak, yun nak kawinnnnnnnnnnnnn !  puh-lishhh.



pee/ass : tk sabaq tunggu filem KONGSI. lu langsi, lu matik!


May 09, 2011

Pemenang GIVEAWAY COCOCHIP CUPCAKE

aku tanak cakap banyak sbb masa online aku ni sangat sangat terhad. sobbb3...
yelaa, pinjam modem broadband adik aku jek weyhh. modem aku tk tukar lagi yang rosak tu. haihh, tgk laa esok esok ke aku pi celcom center tu.

upsss! termembebel pulekssss. okee ni ah result dari random.org tadi aku godek godek.

okee, sebelum tu jom makan cupcake dari COCOCHIP ni sat.


sedapkan? heeeeeeeee. oke jom tgk sapa menang nihhh!!!

bunyi drum plisss.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

trenenennenennenennenenenneneeneneeenee .. .. ..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





jeng jeng jengggg!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dipersembahkan oleh RANDOM.ORG
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dan PEMENANGNYA IALAH
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





ohhhhh!! blogger lelaki yang menang okehhh!! HAHA, tak sangka dalam 22 penyertaan dari geng KBU ni hanya 3 bloggers lelaki dan 19 bloggers pompuan. dasyat! dasyat! memang tuah orang sapa jek yang nampak kan. heeeeee.

okee, kepada Ady Budika mintak hantar details ke email saya en; numb hp dan alamat. sertakan sekali design cupcake macam mana nak. untuk lebih idea idea untuk design cupcake singgah laa ke COCOCHIP CUPCAKES ni yer.

kepada yang lain, cer try test cupcakes dari COCOCHIP nih, lagi lagi flavor OREO tu. pehhhhhhh, power gua cakap lu! COCOCHIP CUPCAKE ni based kat utara jugak kat Batu Feringghi, PENANG. ni produk halal okee!! heeeeeeeee. tapi apa apa pun terima kasih laa sbb memeriahkan lagi giveaway Eman ni yer. haihhhh, first time kottttt. tgk laa lagi 2 tahun baru buat lagi.

ohhh, ya! PERADUAN MEWARNA masih terbuka lagi untuk join. hadiah hadiahnya


SUMPAH LUMAYAN MENARIK!

May 07, 2011

PERADUAN MEWARNA AKAN DILANJUTKAN

Mayang Rosli
Snasatieka

salam semua. lama tak update blog pulak. daa cuti semester daa ni sepatutnya lagi kencang laa aku update blog tapi sebaliknya yang jadi. sebabkan ini laa jugak Eman nak lanjutkan tempoh PERADUAN MEWARNA ini kepada tarikh yang baru :

24 MEI 2011




semua ni terjadi sebab kekurangan sambutan penyertaan dari blogger lain. haihhhh. mungkin susah barangkali PERADUAN MEWARNA ini. tapi Eman nak jugak lanjutkan nak bagi peluang sebab HADIAH DIA LUMAYAN !!

semalam daa dapat pengesahan dari pihak tajaan hadiah dari payungbotol yang akan menaja 3 kaki payung yang cun melecun! kalah Rozita Che Wan okehhh. MUAHAHAHHAA! tak percaya cer tengok payung botol ini. woahh, kalau rembat sekaki payung ni bess nih. 


daa ah lawa pastu nak simpan tu macam sempoi jek kan. kalau sebelum ni lelaki selalu segan/malu nak bawak payung, pasni daa boleh bangga kot bawak payung merata. erkkk, ke aku sorang jek? hehhhhhh.

antara sebab lain kenapa aku lanjutkan tempoh PERADUAN MEWARNA ini antaranya sebab, kekurangan promosi peraduan ini sendiri dari pihak aku. aku daa jarang dan tk selalu sangat sempat nak ber blogwalking dan mungkin jugak peraduan ini susah kot. err, hadiah RM50 der mmg ah agak susah sikit peraduan dia nak menang. woyhh, RM50 kottttttt!!! cash okehhh!!

disebabkan durasi PERADUAN MEWARNA ini yang berlangsung ketika kebanyakkan blogger sasaran aku, yang aku sasarkan untuk menyertai peraduan ini aku adalah golongan pelajar. blogger yang kalangan students-lah yang aku sasarkan. mungkin disebabkan musim exam bagi kebanyakkan IPTA/IPTS itu yang tak ramai. jadi aku lanjutkan lah ke tarikh 24 Mei yang mungkin daa ramai yang tengah free dari exam boleh laa join. weyhhh, hadiah RM50 kottt!!! free free dapat. pastu dapat payung botol yang cun macam aku tu lagik ahhhh. heeeeeeee.

satu lagi sebab adalah sebab utama iaitu modem broadband rosak telah membantutkan lagi kerja aku dalam mengerakkan promoso PERADUAN MEWARNA ini. aku sedih ah. sedih tengok filem hindustan pun tak macam ni, SERIOUSLY! haihhhhhh. tengoklah balik dari Terengganu ni aku berkejar pi celcom center tukar ke modem baru. harap bersabar ye yang lain. sabar laaaaa. heeeeeeeeeeeee.


sekian dahulu dari aku yang tergedang di Batu Burok, TERENGGANU.



senarai akhir untuk GIVEAWAY CUPCAKES

Senarai peserta GIVEAWAY COCOCHIP CUPCAKE yang daa final.

1. Kyra
2. Isma
3. Nora
4. Ady Budika
5. Nur Amalina Athman
6. Farah Amira
7. Cik Ciput
8. Cik GKSB
9. Snasatieka
10. Cik Liyza
11. Eida Senget
12. Nadh
13. Nadia Athirah
14. Cik Zai Penang
15. Nur Amalina
16. Zezolla Atin
17. Efa
18. Cik Lynn
19. Jasmin Ibrahim
20. Onie Iyokokokokooo
21. Zai Kulim
22. Sarah


Eman sekarang kat Terengganu nih. baru sampai tadi tengah hari. Insya-Allah hari Isnin pemenang Giveaway ni daa boleh umum dengan bangganya daa nih. HOHO, excited gak ni nak main main pilih pilih pemenang. tapi Eman pakai random.org okee. jadi fair dan square untuk semua geng KBU yang join giveaway ni. sapa laa enn.

Eman pun nak order satu set cupcakes dari COCOCHIP CUPCAKES ini. dekat ja COCOCHIP CUPCAKES ni tempat owner dia. dekat Batu Feringghi. nak order satu set untuk mak nanti sempena HARI IBU tak lama lagi jek kan.
;)

May 05, 2011

Tarikh Tutup Giveaway Cupcakes

dengan ini secara rasminya saya Inchik Eman akan menutup giveaway cupcakes pada tepat

7 MEI : 0005 AM



giveaway ini dibawakan khas oleh



pee/ass : berkejar ke Merbok untuk submit proposal research.
pee/ass : modem broadband rosak, pinjam broadband kawan nih. haihhhhh.



April 28, 2011

exam tammat

*update yang pantas sepantas membaling batu ke laut dengan strike 6 loncatan di permukaan laut!


Yayyyyyyyy !
Yayyyyyyyyyyyyyyyy !!
Yayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!

exam tammat ; macam tu laa bunyi status Facebook sebaik saja dapat pegang laptop dan sambungan internet. tekanan cengkaman exam daa lepas. aku nyanyi tadi kuatkuat lagu Jaclyn Victor 'Gemilang' lepas jek habis exam keluar dari dewan exam tu. heeeeeee. nyanyi kekuat dalam hati jek yang mampu. LOL.

ohhhhhh mama! im free from exams and notes. HAHAHHAA, selamat tinggal semester 5. dan selamat bercuti semester kepada yang daa abih exam macam aku jugak. ohhhhhh mama! i will be home soon! jumpa lagi next semester. semester terakhir diploma aku. Insyaa-Allah kalau grad on time laa. kepada yang tengah exam lagi atau yang akan mengambil exam nanti selamat bertuah oke!
;)

tibai lagu Kristal 'Seragam Hitam'

 ohh mama! aku dapat jugak pegi karaoke okee. yes, at last. HAHA, jangan nak terancam pulak oke Juan Nasir.


pee/ass :  kat KFC update entry.
pee/ass : esok nak kena submit research proposal untuk proceed next sem.
pee/ass : aku tertekan.
pee/ass : sekain pembacaan anda.
pee/ass : yess, sekain. kenapa ? standart ah typo. bluwekkkkk!

April 26, 2011

aku bersemangat polis bukit kepong


selamat tengah hari. hari ni aku tak ada paper. aku bangun lambat hari ni. bangun sat subuh tadi jek, sebab semalam tengok filem melayu, Bukit Kepong. fuyhhhh, tragis gila peristiwa berdarah 23 Februari 1950 tu. sedih pun ada bila tengok isteri isteri polis pun sanggup bergadai nyawa pertahankan balai polis dari komunis bangsat. SERIOUS, semangat polis dulu kuat dan kental. hebat jugak filem Bukit Kepong tu. kalau laa pengarah/produser filem sekarang boleh buat filem nasionalis sehebat macam Bukit Kepong kan lebih bagus. sedikit sebanyak dapat bagi pelajaran kepada generasi sekarang. lattest filem nasionalis yang dihasilkan 1957 : Hati Malaya kan ? hmmmmm . . .

sekarang anak anak dalam Genarasi Y kebanyakan dah luntur daa semangat nasionalis. HOHO, kejadah apa aku semangat nasionalis dalam bulan April. hoyyy, ingat nk tunggu bulan Ogos jek ka baru nk semangat. yes, and ohhh yes. aku terkesan sebab tengok filem Bukit Kepong ah semalam. lagi lagi bila Jins Shamsudin teriak ;

"Kami orang orang pulis tak kan menyerah diri. Biar kami mati disini. Bukit Kepong menjadi tanah kubur kami."

phewwww, power ah filem tu! terasa aku bila tengok polis akhirnya gugur tanpa menyerah kalah langsung! isteri isteri polis pun sama jiwa kental bersama berjuang dengan suami depa. okee, aku daa over kan.

AHAHHAHHAHAA! bosan kot semalam tk tahu nk buat apa. internet memang ah laju tapi sebabkan semalam aku banyak sangat update software dan download installer. bajet nk format laptop tapi bila nk format tk boleh pulak sebab CD pirate memang tak lut dalam laptop aku ah. tergendala aku nk blogwalking melawat kawasan semalam. hehhhhh. balik ni kena format pakai CD ori. tapi nk pakai Windows 7. haihhhhhh.

esok last paper! aku akan berjuang sampai ketitisan darah terakhir. yeahhhh, semangat Bukit Kepong daa mengalir dalam jasad aku sekarang.


erkkkkk . . .


pee/ass : Yusof Haslam macam Remy Ishak ah aku tengok dalam filem Bukit Kepong.
pee/ass : habis paper esok aku nak nyanyi kuatkuat 'kini gemilanggggg itu semakin blablablaa . . .'


April 25, 2011

dinding rumah aku cantik macam Taj Mahal

baru tadi tengah hari abes satu lagi paper exam, paper ETR. preparation utk paper ETR hanya kurang dari 24 jam dari previous paper petang semalam. mata sembab. mata panda. mata lobang. mata lebam. mata kucing. mata ayer. semua ada. letih gila mata. kalau pakai contatct lens time time cemmni memang kelaut kelaut kelautttt. erkkk, aku suka SEPAH.

heeeeeeeee. disebabkan masa yang suntuk untuk cover semua chapter dalam ETR, maka aku dan housemate aku sepakat untuk mengembleng tenaga mengerah keringat dan lapar dahaga bersama sama studi ETR. ini jek jalan paling singkat dan effective untuk belajar dalam masa yang sangat sangat terhad. aku tension. rambut aku banyak gugur. muka aku daa macam Kak Limah. jari aku lembik macam kena hempuk hempuk dengan sempoa.


cantik tak mind maping kami buat. macam Taj Mahal ke tak? HAHA, bekalan ilmu ni lagi mahal dari Taj Mahal oke! haaaaa, ini baru sikit jek okee. kalau paper LAW, lagi penuh dinding tu dengan recap cases dari tiap principle. bukan 20-30 oke cases dalam LAW. errrr. mahu terbutang mata kalau studi hapal sorang sorang. HOHO, jadi aku sangat sangat setuju yang studi berkumpulan ini memang sangat sangat effective. lagi lagi kalau dalam keadaan darurat dan terdesak tanpa sebarang persediaan untuk menjawab keesokkan harinya.

bertahan bertahan bertahan. lagi satu paper lagi jek tinggal Eman.


pee/ass : 6hb Mei Mac ke Terengganu amik adik balik cuti semester di UNISZA.


April 24, 2011

susu pekat dari susu kucing ?

dalam seminggu dok exam ni memang buku memang tk lekang dari tangan aku. ni nk update entry blog pun still buku aku tk lekang oke. kejap kejap ade jek benda merah naik dalam buku aku. kejap kejap ada jek bunyi plup-plup dalam buku aku. erkkk.

okeee, tu Facebook. niat hati memang nk deactivate tapi aku tak sanggup. sebab nnt kalau aku deactivated buah hati aku bising dia cakap aku block dia. hehhhh. wadehell? aku deactivate memang laa tk boleh nak cari/view profile aku. cehhhh! manja betol okee dapat buah hati gelabah macam tu. erkkk, aku single oke.
;)

jadi untuk stay up sampai stim bijik mata sampai ke tengah malam, memang Nescafe 3 in 1 ah dadah aku. sehari boleh sampai 5-6 gelas aku bancuh. nak power atau sedap lagik tambah susu pekat manis. pehhhhh, terangkat kain pelikat guwa cakap lu! AHHAHHAAA, tapi tk tambah susu pekat pun daa sedapp daa sebab daa nama pun 3 in 1 kan. jadi daa siap bancuh serbuk Nescafe, Coffeemate dan gula kottttt. en? ntah aku tk sure ah apa lagi satu tu. hehhhh.

tadi tengah dok lepak dalam Facebook sembang dengan gangbang ganggang blogger KBU (Kami Blogger Utagha), terdetik satu persoalan dalam benak fikiran aku. meronta ronta aku fikir tentang susu lembu. aku pikir pasal asal usul susu pekat manis. adakah ia dari perahan susu lembu? lembu jenis mana yang keluarkan susu yang pekat dan manis sedemikian rasa? pehhhhh, kalau ada lembu yang susu dia manis pekat tu kannnn. AHAHHAHHAAAHAHAA! aku hanya mampu gelak, tk sanggup nk sambung ayat seterusnya, SERIOUS JANGAN SURUH AKU SAMBUNG.

okee, kat sini aku nk bagi tau yang susu pekat boleh dibuat sendiri. yeahhhh!! ini bukan bohong, ini bukan cerita hantu. ini realiti mistik!! AHAHHAHAA! susu pekat homemade. aku jumpa tadi time Google asal usul usul buatan susu pekat manis. jadi aku terjumpa ini dari sini ;

Resepinya:

Bahan
500ml susu segar
100ml gula
(* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)

Cara-cara :

1) Mula-mula masukkan susu segar dan gula ke dalam periuk.

2)Panaskan dengan api yang sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal.
3)Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
4)Kena berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan sesekali guna api yg besar.

jadi kat sini aku tegaskan yang susu pekat manis bukan berasal dari susu mak kucing. BUKAN. heeeeeeeeeeeee. jom bancuh nescafe. mai secawan.


pee/ass : minum milo anda jadi sihat dan kuat!
pee/ass : penah nampak penyanyi Atilia berseluar pendek kat Penang. peha gebu mak oiii.

April 23, 2011

ohh mama, saya mahu kahwin.

rasa macam tanak belajar jek, rasa nak kawin jek nih. heeeeeeeee. tapi calon tkda sebab saya SINGLE. heeeeeeeeeeeeeee.
;)

okee, aku tension. dalam keadaan otak tengah tepu dengan segala akta-akta, seksyen-seksyen dan ordinant-ordinant paper LAW dan Industrial Relations, aku still kena kuat untuk next paper esok. otak nak jammed keh nak hanged keh puhh-lishhhhhhh laa lepas dari aku exam plis. kalau orang cakap daa nama pun students standart ah studi dan exam kan. yes, and ohhh yes. aku memang nak merungut pasal pelajaran, bluwekk!

suka hati ah aku nak merungut pun. kalau tk suka atau rimas sila cari pintu suka hati dan keluar. hehhhh. HUHU, bukan apa. untuk semester ni memang tahap survival aku memang tercabar cabar dengan jadual exam jarak gap antara paper memang tertekan. 5 paper semua sumbat dalam satu minggu. naiya laa pointer aku semester ni. tak penah penah final exam semua paper sumbat dalam seminggu macam ni. haihhhhh.

sabar sabar ah eman. lagi 3 paper jek lagik. haihhhh. tu laa sapa suroh tk cover awai awai. hehhhhh. tu laa sapa suroh selalu balik Penang. hehhhhh. blame it all on me. amek, padan muka aku!

makkkkkkkkkkkk....... ~ ~ ~
abahhhhhhhhhhh....... ~ ~ ~

cheq makan megi tetiap hari. tetiap hari tidoq 3-4 jam jek sehari. diri pun daa tk terurus daa ni macam Kasyah dalam Lagenda Budak Setan daa gaya. jambang berbulu, sideburn rambut bersepah, bulu bulu lain tayah cakap ah. memang trim elok jek okeh. erkkkk.

=.="



gambar ni time roadshow presentation ETR business proposal. phewwwwwww, ni pun minggu lepas settle ni. thanks kepada semua member member group ETR aku! memang terbaik ah WOODSTOCK Jamming Studio kita. rasa relief gila lepas jek settle roadshow ETR ni. SUMPAH SERIOUSLY! tak sabar nak rasa macam tu lagik hari khamis nih.
;D


pee/ass : rasa nak dukung dukung baby ah sekarang.


April 22, 2011

awek KFC panggil aku abang ? wadehell ?

ini kes plat nombor giliran KFC daa kena curik ah ni. cisss!

cer tengok. cer tengok memo yang kena tempek tempel tempel sebelah pinggan Snack Plate itewwww. yes, and ohhhh yes! dia panggil aku abang.


ABG pakai baju kelabu. baju dia tulis 'CHANGE' "


wadehell ? HAHA, bukan aku nak marah dia panggil aku abang oke. tak pun. ehh ehhh, selama ni ada ke yang akan melenting macam keling kalau orang panggil dia abang? yes, and ohhh yes. memang ada oke. PERCAYA-lahhhhhh~ *tarik forseto macam siti*

tapi aku rilex rilex jek laa orang nk panggil aku abang ke akak ke atok ke baby ke kannnnnnnnn. upsssss!! heeeee, TAPI TAPI bukan ke sweet panggil orang yang tua dari kita, kita gelarkan dia dengan Abang @ Kakak.

bukan apa, sebagai tanda hormat jek. yela, melayu kan terkenal dengan adab sopan santun. jadi elok laa pertahankan kannn. dan kalau kita nak mintak tolong dari depa yang lagi tua dari kita ni bukan ke lagi manis panggil depa macam tu. heeeeeee. yes, and ohhh yes. aku sebenarnya geli ketiak nak panggil lelaki lelaki yang tua dari aku abang. tapi kalau jarak usia lebih dari 5 tahun dan ke-atas takpo kotttt. kotttt. SEKALI LAGI, kottttttttttttt. hehhhh.

yes, and ohhh yes. awek awekkss puh-lishhhh laa panggil aku abang. HAHHAA, okee, ini gedik. tadi Onie Oh-nana panggil aku abe. buleh puleksss panggil aku abe abe. perasan mek kelate pulop daa dior nih. hehhhh. TAPI tkpo nasib baik aku suka. MUAHAHHAHAAA!!

kalau ampa orang panggil ampa abang/akak marah dak? aku rilex jaaa.


pee/ass : geli couple yang panggilan sesama sendiri "papa-mama" *muntah tutup hidung*


pengembala BABI jek yang berkuku panjang

hari ni jasad dan roh aku baik dan rasa nak berkongsi sikit tentang hal ehwal potong memotong kuku nih. heeeeeee. baru lepas potong kuku jari kaki tadi nih. hehhhh.
;)

Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang.
(Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani)

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu :  Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.
Hari Ahad :   Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.
Hari Isnin :    Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari Selasa:   Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu :    Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari                             penyakit.
Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan                     masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat macam mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian. banyak lagi ibadah yang afdal dan baik dilakukan pada hari Jumaat. yelaa, Jumaat kan penghulu segala hari. jadi begitu jugak dengan memotong kuku juga baik pada Jumaat sebab potong kuku tu kan sebahagian menjaga kesihatan.

kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tak kotor macam seloknya buang ke tanah kerana kita manusia juga adalah unsur dari tanah. kalau boleh elaklah dari buang ke dalam tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai jari kelingking tangan kanan (ibu jari belum lagi). kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan last sekali baru ibu jari tangan kanan.

kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.


pee/ass : menyimpan kuku panjang dosanya umpama membela sekandang babi.


Marshanda - Sejuta Cinta


MARSHANDA - SEJUTA CINTA

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan . . .

Reff:
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis kerna hidup tanpamu.

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya . . .



pee/ass : dari semalaman dok cari lagu ni sapa laa penyanyi. hehhh.
pee/ass : nak awek indon cam Marshanda ah. heeeeeeeeeeeee.
pee/ass : gambar tu time aku webcam YM dgn Marshanda! weeeeeee~


April 19, 2011

beku-kan blog sekejap


MAAF.
SAYA KENA KENA DAN KENA TANGGUH KEJAP DUNIA BLOG INI.

Jangan lupa untuk join kontes PERADUAN MEWARNA dan kepada GENG KBU jangan lupa join GIVEAWAY. tak rasa nak tutup lagi GIVEAWAY tu. tk sempat sangat nk promote kedua dua event tu. tp sambutan tk kurang hebat jugak. 

lepas exam ni akan dipromote gerak gempur habis habisan.

ohh, terima kasih kepada COCOCHIP CUPCAKES dan PAYUNG BOTOL.
;DD

MAINTAIN POINTER WEYHHHH !!

kepada yang tengah menduduki final exam tu jugak, BEST OF LUCK!
;)



April 17, 2011

Lembah Bujang tempat jin bertandang ? ke bertendang ?

minggu lepas buat pertama kalinya baru aku dapat jejak ke Muzium Lembah Bujang. daa hampir 3 tahun menetap kat Merbok, Lembah Bujang, baru minggu lepas tergerak hati nak ke Muzium Lembah Bujang itu. HOHO, masuk free weyy! tak payah bayar sesen pun cuma kena tulis nama jek kat buku log kat pintu masuk muzium tu.

dalam muzium tu macam biasa-lah seperti muzium muzium kat dunia nih, tapi tk laa exciting macam Madaam Trusade Wax Museum okehh. kat muzium tu banyak tayang artifak artifak lama, contoh tapak candi, batu ukiran lama dan macam macam ah. yelaa, Lembah Bujang ni kan tapak time zaman zaman Paleolitik, Neolitik, Mesolitik dan Logam semua tu kannn. hehhhh, tapi aku tak sure pulak tapak Lembah Bujang ni dari zaman mana. ampa pi bukak buku sejarah tingkatan 4 tengok sat. heeeeee.


kat Muzium Lembah Bujang ini ada 2 bahagian. satu bangunan pameran artifak artifak tinggalan yang dari kurun keberapa ratus-ribu-tahun-lampau dan satu lagi kat luar dari kawasan bangunan muzium, kat belakang muzium tu terletak 4 tapak candi. perghhhh, boleh tahan lawa candi kat sini. tapi tak la SELAWA candi Boruboddur kat Jawa atau pun SELAWA Angkor Watt. pehhhhhhhhhhh!! Angkor Watt memang aku target nak pi dalam masa kurang dari 2 tahun lagi. SERIOUSLY! tak percaya tengok wishlist aku kat sebelah nuhhh  ------------------------------------------------------------->


HOHO, sehari sepetang di Lembah Bujang mmg best. kalau bawak anak beranak sekali harung bawak tikaq nk berkelah memang terbaik dari ladang ah. sebabnya kat belakang tapat tapak candi tu ada air terjun super duper cantik! kepada bebudak UiTM Merbok yang tk jejak kaki ke Muzium Lembah Bujang singgah laa selagi ampa dok dekat sini sini. kalau tak, dok taw dari buku teks sejarah tingkat empat jaa buat apa. LOL.

pesaipa tataw rata rata orang dok kata sana ada hantu. aku pi relax jaa siang siang takda hantu ponnnnnnnnnn?! hehhhhh.