Pages

March 11, 2011

jerawat akhil baligh

dulu waktu aku bodoh bodoh tk sekolah tinggi tinggi aku dan kawan kawan flat aku selalu mengejek gelak kan orang yang berjerawat. errr, especially budak budak yang baru nak start naik jerawat.

"euwwwww Minahh ada jerawat weyyy! awai gila baliaqqq (baligh) !"

kesian minah yang tak bersalah dan redho jek dengan hukum alam bahawa dia daa ada jerawat. AHHAHHAHAA! tapi apa relevannya jerawat dan akhil baligh? okee, ni dalam konteks kanak kanak oke. apa tu jerawat akhil baligh?



" Jerawat sering terjadi bila seseorang kanak-kanak lelaki atau perempuan menghampiri atau
setelah akil baligh kerana terjadi gelombang yang besar (seolah-olah litar pintas) pada kadar
serentak atau sekaligus yang dihasilkan oleh androgenic hormone.

Apabila proses ini terjadi, hati akan menjadi “sesak”, proses peneutralan menjadi perlahan akibat
“kerja tambahan” selain untuk meneutral toksin yang dihasilkan sebelum ini, lalu terjadi
pertindihan hormon-hormon serta darah bertoksin didalam hati akibat “serbuan” tersebut. "



tak paham? okee aku lagi tk paham bila ada term term sains nih. hehhhhh. senang cerita, budak budak ni naik jerawat sebab baru lepas baligh.

errrr, contohnya lelaki ahh kann. kalau dia baligh tu dia pancut ah kan. time dia nak pancut tu mesti laa berlaku eraksi ah kan. time berlaku eraksi tu darah tengah laju ah kann. time darah laju dalam badan tu alat tu naik ah kan. heeeeeeee. aku bagi contoh lelaki jek laa sebab dekat dihati nak kongsi. kalau perempuan tu cammne ah?
=p

jadi disini, disebabkan kerja tambahan dan kesesakan dalam badan itulah sehinggakan kanak kanak tak boleh nk handle lebihan hormon tu jadi timbul menggila lahh jerawat kat muka. biasa laa budak budak tak biasa. hehhhhhhh.
;DD

pee/ass : aku baligh umur aku 11 tahun! AAHHAHAAA! next entry aku cerita. ;)


5 comments:

Nobita Sensei said...

awai gila baliaqqq

SuTeRa said...

huhuhuhu...
mai visit blog sy lak, geng KBU...

Eman said...

Nobita Sensei ;
erkkk, awai ka? HAHHA, standett laaa.
;D

Eman said...

Sutera ;
okee!
;DD

JuAn NaSir said...

bapak awai man!!! natural ke buat2...haha =p