Pages

March 16, 2011

Merong Mahawangsa : kutipan 4 hari RM2.2 juta

Kutipan filem Hikayat Merong Mahawangsa setakat pada hari Ahad telah cecah RM2.2 juta! ohh yess, aku adalah salah seorang penyumbang kepada jumlah kutipan jutaan ringgit itu. Aku tengok filem Merong Mahawangsa ni pada Sabtu lepas di Sunway Carnival, PENANG.


kepada sesiapa yang belum tengok dan berharap untuk mendownload Hikayat Merong Mahawangsa tu patahkan jek laa niat nak download filem Merong Mahangsa ini. link mediafire keh hotfile keh torrent keh rapidshare keh semua tk ada lagik link nak download filem Hikayat Merong Mahawanga nih. hehhhhh. Apa kata cuba layan kejap filem yang durasinya hanya 1 jam 51 minit ni memang boleh laa diktakan berbaloi untuk ditonton. cuma mungkin ada kuring itu ini tapi aku cuba pandang sebelah mata jek laa memandangkan ini adalah filem epik Melayu yang agak mahal kos penerbitan ia. boleh nampak jugak laa kemana wang belanjawan RM8 juta wang untuk filem ni mengalir pergi.

sinematografi filem ni boleh ditambahbaikkan tp tak lah mengecewakan. tp nice try laa dari Yusry KRU, SERIOUSLY buah tangan Yusry sangat sangat impressive untuk pengarahan pertama dia untuk filem epik macam ni. tapi mungkin kurang dari segi penulisan skrip laa. skrip dan plot tk cukup kuat sangat laaa. filem ini filem epik yang serious. tapi kadang kadang ada scene yang tk serious pulakk memang potong stim ah. aku dapat rasa mcam filem ni cuba nak tiru tiru "Pirates of Caribbean" pun ada.

tanak koment banyak. tp filem ini memang lawa. cuma askar bala tentera jek yang kerempeng produksi ni amik. entah mat rempit jalanan kot askar askar tu. hehhhh. kalau ampa perasaan ayat ini ;

"Sampai masa tibanya waktu, redup hati bila berdua. Bila dua jasad bersatu hidup mati menjadi satu"

kenapa Pak Kesum pun ulang ayat ni jugak? itu aku pelik dan rasa tak relevan pulak walaupun cuba nak menampakan kaitan dengan lawan dengan Geruda tu. tapi still aku rasa tak relevan langsung! sorry, ini pendapat aku jek. aku rasa filem ini power kat ayat tu jek, padahal tkda laa apa sangat dengan ayat tu.

ohhh, part time scene kat Goa tu sangat sangat cantik dan menarik! SERIOUSLY! bila daa scene naik kapal daa tak menarik. mungkin sebab effect berlayar tk ditekankan.

Apa apa pun berbaloi oke tengok filem Hikayat Merong Mahawangsa nih. jangan cakap banyak atau perlu pikir dua-tiga kali nak tengok filem ni oke. pergi jek menonong kat kaunter tiket dan beli, thats it. btw, dont put high expectation sangat on this film. takut ampa akan kecewa macam aku. SERIOUSLY, aku pi letak high expectation sangat kotttt. haihhhhhh.

;)


11 comments:

Lelaki Ini said...

wah!
gempak dowh!

JuAn NaSir said...

owh dtg dekat ngan org,xajak pun ea...=p

aTeN i_nur said...

tp agak x fhm gak awl2 tu...btol..jgn letak harapan tggi sgt ye...tgk dulu:)

Eman said...

Lelaki Ini ;
ape yg gempaknyee? ko pegi tgk ke tk cte ni ahhh?

Eman said...

Juan Nasir ;
nak ajak kang takot ahh.
=S

Eman said...

Aten Ainur ;
yeaahhh, ada pun yg setuju.
thnx.
;)

Anonymous said...

bess okay cte ni! tp btol la, dun expect too high~ ;p

btw, anda ni tau ke x ape significant ayt keramat tu?

Eman said...

Anon ;
tawu jugak laa significant ayat tu. tp kenapa Pak Kesum pun sebut ayat tu? pastu ayat tu mcm byk significant utk byk scene sgt. kompius jugak kadang kadang.
=S

Anonymous said...

tetibe rase mcm nk pegi tgk lg skali. hehehe

Eman said...

Anon II ;
HAHA, tgk laa lagik! support film kita okehhh!
;D

hos getah © 2011 said...

salam sila submit blog anda di http://malaysia.forumms.net/forum
dan serta kan serba sedikit post tentang blog anda di sane,jgn lupa tingakkan url blog anda di sana..
daftar free submit blog free..
sertail kami kta berforum di sana.. TQ
submit di ruangan blog