Pages

April 17, 2011

Lembah Bujang tempat jin bertandang ? ke bertendang ?

minggu lepas buat pertama kalinya baru aku dapat jejak ke Muzium Lembah Bujang. daa hampir 3 tahun menetap kat Merbok, Lembah Bujang, baru minggu lepas tergerak hati nak ke Muzium Lembah Bujang itu. HOHO, masuk free weyy! tak payah bayar sesen pun cuma kena tulis nama jek kat buku log kat pintu masuk muzium tu.

dalam muzium tu macam biasa-lah seperti muzium muzium kat dunia nih, tapi tk laa exciting macam Madaam Trusade Wax Museum okehh. kat muzium tu banyak tayang artifak artifak lama, contoh tapak candi, batu ukiran lama dan macam macam ah. yelaa, Lembah Bujang ni kan tapak time zaman zaman Paleolitik, Neolitik, Mesolitik dan Logam semua tu kannn. hehhhh, tapi aku tak sure pulak tapak Lembah Bujang ni dari zaman mana. ampa pi bukak buku sejarah tingkatan 4 tengok sat. heeeeee.


kat Muzium Lembah Bujang ini ada 2 bahagian. satu bangunan pameran artifak artifak tinggalan yang dari kurun keberapa ratus-ribu-tahun-lampau dan satu lagi kat luar dari kawasan bangunan muzium, kat belakang muzium tu terletak 4 tapak candi. perghhhh, boleh tahan lawa candi kat sini. tapi tak la SELAWA candi Boruboddur kat Jawa atau pun SELAWA Angkor Watt. pehhhhhhhhhhh!! Angkor Watt memang aku target nak pi dalam masa kurang dari 2 tahun lagi. SERIOUSLY! tak percaya tengok wishlist aku kat sebelah nuhhh  ------------------------------------------------------------->


HOHO, sehari sepetang di Lembah Bujang mmg best. kalau bawak anak beranak sekali harung bawak tikaq nk berkelah memang terbaik dari ladang ah. sebabnya kat belakang tapat tapak candi tu ada air terjun super duper cantik! kepada bebudak UiTM Merbok yang tk jejak kaki ke Muzium Lembah Bujang singgah laa selagi ampa dok dekat sini sini. kalau tak, dok taw dari buku teks sejarah tingkat empat jaa buat apa. LOL.

pesaipa tataw rata rata orang dok kata sana ada hantu. aku pi relax jaa siang siang takda hantu ponnnnnnnnnn?! hehhhhh.


17 comments:

senyumSOYA said...

tr duk sna time mlm2..hhihihih...

juicy X said...

laaaa,org merbok rupanya :)

najihah sahami said...

hek ele eman kerek. padahal eman takut hantu. sebab tu eman pi siang hari.:P

Anonymous said...

cun jugak camera iphone aku tu. =P

khairunnisa ♥ said...

^_^ haha.. hantu malu..

wishlist rupanya :)

tia said...

hyee eman.
still nak masok blogger idol?
klu nak masok tia bg mase smpai pkol 10 pg esok bole?
:)

tenkiuu :D

LaDy ^ TiNa said...

good info and thanks for sharing...like your blog.following you and mind to follow me back at http://littlewingdestinaytions.blogspot.com

keep up the good work and all the best.

Anonymous said...

mane baju biru belang2? jd kain buruk dh ka? haha. *motif? xde motif. saja jd senget. hahaha*

Inchik Eman said...

Senyum Soya ;
nak duk sana tkda motif ah nk pi mlm mlm.
AHHAHAHHAAA!

Inchik Eman said...

Juicy X ;
HAHA, daa jd anka Merbok dekat 3 tahun daa ni.
;D

Inchik Eman said...

Mish ;
ape pulak mish nih! HAHA, daa muzium tu bukak siang siang jek pun. malam mn ade muzium bukak. NIGHT AT THE MUSEUM ade lorhhhh.
=p

Inchik Eman said...

Anon 1 ;
ni selepas di edit oke.
thnx.

Inchik Eman said...

Khairun Nisa ;
hantu malu tk pakai seluaq keh?
AHAHHAHAHAA!
;DD

Inchik Eman said...

Tia ;
thnx tia sbb jemput. tp tk sempat ah. next time season 2 ajak okee!! AMARAN KERAS!!
;DD

Inchik Eman said...

Lady Tina ;
thank you. done following urs too.
nice travelling blog.
;)

Inchik Eman said...

Anon 2 ;
jgn dok buat hingaq aih kat sini!
hehhhhhh.

=.="

Anonymous said...

mana ada buat hingaq aih kat sini. dok makan buah mambra cicah kicap gula je ni. ;p