Pages

April 24, 2011

susu pekat dari susu kucing ?

dalam seminggu dok exam ni memang buku memang tk lekang dari tangan aku. ni nk update entry blog pun still buku aku tk lekang oke. kejap kejap ade jek benda merah naik dalam buku aku. kejap kejap ada jek bunyi plup-plup dalam buku aku. erkkk.

okeee, tu Facebook. niat hati memang nk deactivate tapi aku tak sanggup. sebab nnt kalau aku deactivated buah hati aku bising dia cakap aku block dia. hehhhh. wadehell? aku deactivate memang laa tk boleh nak cari/view profile aku. cehhhh! manja betol okee dapat buah hati gelabah macam tu. erkkk, aku single oke.
;)

jadi untuk stay up sampai stim bijik mata sampai ke tengah malam, memang Nescafe 3 in 1 ah dadah aku. sehari boleh sampai 5-6 gelas aku bancuh. nak power atau sedap lagik tambah susu pekat manis. pehhhhh, terangkat kain pelikat guwa cakap lu! AHHAHHAAA, tapi tk tambah susu pekat pun daa sedapp daa sebab daa nama pun 3 in 1 kan. jadi daa siap bancuh serbuk Nescafe, Coffeemate dan gula kottttt. en? ntah aku tk sure ah apa lagi satu tu. hehhhh.

tadi tengah dok lepak dalam Facebook sembang dengan gangbang ganggang blogger KBU (Kami Blogger Utagha), terdetik satu persoalan dalam benak fikiran aku. meronta ronta aku fikir tentang susu lembu. aku pikir pasal asal usul susu pekat manis. adakah ia dari perahan susu lembu? lembu jenis mana yang keluarkan susu yang pekat dan manis sedemikian rasa? pehhhhh, kalau ada lembu yang susu dia manis pekat tu kannnn. AHAHHAHHAAAHAHAA! aku hanya mampu gelak, tk sanggup nk sambung ayat seterusnya, SERIOUS JANGAN SURUH AKU SAMBUNG.

okee, kat sini aku nk bagi tau yang susu pekat boleh dibuat sendiri. yeahhhh!! ini bukan bohong, ini bukan cerita hantu. ini realiti mistik!! AHAHHAHAA! susu pekat homemade. aku jumpa tadi time Google asal usul usul buatan susu pekat manis. jadi aku terjumpa ini dari sini ;

Resepinya:

Bahan
500ml susu segar
100ml gula
(* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)

Cara-cara :

1) Mula-mula masukkan susu segar dan gula ke dalam periuk.

2)Panaskan dengan api yang sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal.
3)Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
4)Kena berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan sesekali guna api yg besar.

jadi kat sini aku tegaskan yang susu pekat manis bukan berasal dari susu mak kucing. BUKAN. heeeeeeeeeeeee. jom bancuh nescafe. mai secawan.


pee/ass : minum milo anda jadi sihat dan kuat!
pee/ass : penah nampak penyanyi Atilia berseluar pendek kat Penang. peha gebu mak oiii.

9 comments:

anith chan said...

Eman!siap bg resepi lg.haha.

khairunnisa ♥ said...

ingatkan betul betul dari susu kucing

*pengsan jap baca tajuk*

najihah sahami said...

lor....boleh jugak buat sendiri eh..tp mish berani bet yang eman pemalas dan takkan cuba resepi yg eman bg ni. kan??

erk..apesal tetiba kuar sal atilia nih..adesss

miss.Addin said...

boleh try la lepas ni :D haha

sui nawi said...

lama dh tk komen inchik eman..
fine,nnti bole cuba resepi
atas ni.sedap ke tk??

cikpia said...

sat sat.... aku nak cuba kaitkan kisah susu pekat hang tu ngan peha atilia yang gebu. awat macam tadak kaitan ja....??? he he......

Far8 budak baik said...

sila sambung hahahaha

Anonymous said...

susu pekat manis asal dari Minyak kelapa sawit. kt malaysia je mcm tu kt tmpat luar banyak portion susu.
jd jgn la minum byk sgt susu pekat manis kt kedai tuu en susu . heee.
good luck study =P

Opah Kentang said...

nescafe memang sahabat sejati mase final! eheheh :)