Pages

April 05, 2011

tips kembang hidung time presentation

firstly, ni bukan entry pasal hidung oke.

hehhhh. bukan main nak ber-tips tips jek sekarang blog aku ni kann. baru lepas tips nk handle bulu hidung, ni tips nk dapat pujian time presentation assignment dalam kelas pulak. hehhhh. saja jek nak habaq yang tadi aku baru lepas jek settle presentation paper Industrial Relations tadi petang.


tajuk presentation group aku nasib baik direct question jek. jadi memang sah sah tak akan lari tajuk kami jawab dalam assignment kami. heeeeeee. ohhhh, kembang kuncupnyerr hidung ku. lihat-lah. terima kasih tamintrimmmmmm. bluwekkkk!

"Elaborate the role of the following trade union in Malaysian Industrial Relation; MTUC, CUEPACS & MEF."

okee, tanak buang masa, meh aku nk share tips berkesan untuk dapat pujian time presentation. terutama bila presentation yang berbentuk kerja berkumpulan.

1. buat slide sendiri. even bila presentation tu grouping, tapi mesti akan ada sorang budak hitam yang dilantik untuk membuat kerja kerja kerani ni. bila kita yang volunteer offer diri nak buat slide, kita boleh focus lebih kat part yang kita nak present. well, memang konsep makan sorang sorang disini.

2. slide mesti simple macam picit pimple. tamau yang letak bunga bunga, corak pelangi warna warni, gambar cartoon Ben10 atau Disney, tayah jugak letak Upin & Ipin. demmittt! sekarang penularan wabak Upin & Ipin sangat berleluasa dikalangan mahasiswa. slide tu jugak mesti laa bersih dan jangan semak sangat! ampa paham kan slide yang semak macam mana. aku memang maki hamun ah kalau tengok slide yang background dan font dia gelap. hehhhhhh.

3. jadi presenter paling last. bila kita jadi presenter paling last, kadang kadang masa berbaki banyak lagi. ni laa kesempatan kita nak mengoreng putaq alam topik yang kita present. ampa pusing pi laa macam mana pun janji confident gila batak! plus, conclusion sah sah kita yang buat. konsep makan sorang sorang lagi disini.
=.="

4. berpantun seloka semasa pembuka dan penutup presentation. okee, ni menarik. presentation dalam English, jadi pantun pun kena dalam English jugak. kalau tak, memang haram jadah. kalau boleh, dalam group ada 4 orang, tiap baris pantun 4 kerat tu sorang sorang baca dengan nada berpantun. SERIOUSLY, mesti teruja!

5. pepandai laa hidup. marks ampa, so bajet ah nak pulun present lagu mana pun.

last time aku dapat kepuasan time presentation waktu aku semester dua. time tu topik aku
"By-Election : Manek Urai".

;)


16 comments:

najihah sahami said...

waa..presenter terbaik dh mula tunjuk tips..aih..lepas ni kalau de presentation nk ajak eman la jd presenter jemputan. hahaha

Eman said...

WOAHHH! laju jek en mish serang eman. HAHHAA, teruja jek mish sbb lama sgt tk present.

errrr, nk jemput bg talk ape? talk pasal hidung boleh?
=p

ChaCha said...

teringat dolu2 present!

Freaky said...

kalo presenter last. takot nak abis masa da

eqbalzack said...

kalau student PhD mcm abg eq ni, presentation dah jadi makanan abg eq dah..hehe

JuAn NaSir said...

teringat onie cakap kat eman...eman-cakap-pelik...last2 skrg jadi best presenter,hahaha

meaw said...

tak reti nak pantun, menyanyi buleh kot na,HAHA...eleh....jadik presenter yang okay la ni? tak jeles :P

Eman said...

Chacha ;
pasni tk merasa daa nk present cemmni. enjoy puas puas selagi jd students kan.
;)

Eman said...

Freaky ;
umm, btol gak en. tp selalunye group eden nih laju ketapi jek ckp. jd mmg byk masa lebih.

Eman said...

Eqbalzack ;
Woahhh! tk sangke student PhD pun ade lg present nyee en. ingt ngadap research journal jek.
;)

Eman said...

Juan Nasir ;
ciss! ingt lg dialog si onie tuh! HAHAA, onie tu yg telinga pelik ah.
=S

Eman said...

Onnie ;
alaaa, tayah laa jeles jeles. onie kan terer ngorat org skrg. bukan main gedik en!!
AHAHAHAHAHHAAA!
;DD

meaw said...

tengok,juan cakap apa,HAHA...jangan mengalah okay....onie teling pelik?tak-tak...alaaaa, hat ngorat tu sebab terpaksa,bukan bebetoi pon,sampai hatikan cakap onie ni gedik,wuaaaaaa T.T

Eman said...

Meaw ;
HEHE, tenkiuw onnie.
alorhhh, memain jek. tawu mikro kokus tu yg syok kat onnie.
AGAGAGGAGAA!
;DD

missdora said...

HAHA ! mmg sempoi. IR senang la beb, dora boleh lepas. all the best laa.. :)

qiela said...

wahh2..menarik..hehe