Pages

April 28, 2011

exam tammat

*update yang pantas sepantas membaling batu ke laut dengan strike 6 loncatan di permukaan laut!


Yayyyyyyyy !
Yayyyyyyyyyyyyyyyy !!
Yayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!

exam tammat ; macam tu laa bunyi status Facebook sebaik saja dapat pegang laptop dan sambungan internet. tekanan cengkaman exam daa lepas. aku nyanyi tadi kuatkuat lagu Jaclyn Victor 'Gemilang' lepas jek habis exam keluar dari dewan exam tu. heeeeeee. nyanyi kekuat dalam hati jek yang mampu. LOL.

ohhhhhh mama! im free from exams and notes. HAHAHHAA, selamat tinggal semester 5. dan selamat bercuti semester kepada yang daa abih exam macam aku jugak. ohhhhhh mama! i will be home soon! jumpa lagi next semester. semester terakhir diploma aku. Insyaa-Allah kalau grad on time laa. kepada yang tengah exam lagi atau yang akan mengambil exam nanti selamat bertuah oke!
;)

tibai lagu Kristal 'Seragam Hitam'

 ohh mama! aku dapat jugak pegi karaoke okee. yes, at last. HAHA, jangan nak terancam pulak oke Juan Nasir.


pee/ass :  kat KFC update entry.
pee/ass : esok nak kena submit research proposal untuk proceed next sem.
pee/ass : aku tertekan.
pee/ass : sekain pembacaan anda.
pee/ass : yess, sekain. kenapa ? standart ah typo. bluwekkkkk!

April 26, 2011

aku bersemangat polis bukit kepong


selamat tengah hari. hari ni aku tak ada paper. aku bangun lambat hari ni. bangun sat subuh tadi jek, sebab semalam tengok filem melayu, Bukit Kepong. fuyhhhh, tragis gila peristiwa berdarah 23 Februari 1950 tu. sedih pun ada bila tengok isteri isteri polis pun sanggup bergadai nyawa pertahankan balai polis dari komunis bangsat. SERIOUS, semangat polis dulu kuat dan kental. hebat jugak filem Bukit Kepong tu. kalau laa pengarah/produser filem sekarang boleh buat filem nasionalis sehebat macam Bukit Kepong kan lebih bagus. sedikit sebanyak dapat bagi pelajaran kepada generasi sekarang. lattest filem nasionalis yang dihasilkan 1957 : Hati Malaya kan ? hmmmmm . . .

sekarang anak anak dalam Genarasi Y kebanyakan dah luntur daa semangat nasionalis. HOHO, kejadah apa aku semangat nasionalis dalam bulan April. hoyyy, ingat nk tunggu bulan Ogos jek ka baru nk semangat. yes, and ohhh yes. aku terkesan sebab tengok filem Bukit Kepong ah semalam. lagi lagi bila Jins Shamsudin teriak ;

"Kami orang orang pulis tak kan menyerah diri. Biar kami mati disini. Bukit Kepong menjadi tanah kubur kami."

phewwww, power ah filem tu! terasa aku bila tengok polis akhirnya gugur tanpa menyerah kalah langsung! isteri isteri polis pun sama jiwa kental bersama berjuang dengan suami depa. okee, aku daa over kan.

AHAHHAHHAHAA! bosan kot semalam tk tahu nk buat apa. internet memang ah laju tapi sebabkan semalam aku banyak sangat update software dan download installer. bajet nk format laptop tapi bila nk format tk boleh pulak sebab CD pirate memang tak lut dalam laptop aku ah. tergendala aku nk blogwalking melawat kawasan semalam. hehhhhh. balik ni kena format pakai CD ori. tapi nk pakai Windows 7. haihhhhhh.

esok last paper! aku akan berjuang sampai ketitisan darah terakhir. yeahhhh, semangat Bukit Kepong daa mengalir dalam jasad aku sekarang.


erkkkkk . . .


pee/ass : Yusof Haslam macam Remy Ishak ah aku tengok dalam filem Bukit Kepong.
pee/ass : habis paper esok aku nak nyanyi kuatkuat 'kini gemilanggggg itu semakin blablablaa . . .'


April 25, 2011

dinding rumah aku cantik macam Taj Mahal

baru tadi tengah hari abes satu lagi paper exam, paper ETR. preparation utk paper ETR hanya kurang dari 24 jam dari previous paper petang semalam. mata sembab. mata panda. mata lobang. mata lebam. mata kucing. mata ayer. semua ada. letih gila mata. kalau pakai contatct lens time time cemmni memang kelaut kelaut kelautttt. erkkk, aku suka SEPAH.

heeeeeeeee. disebabkan masa yang suntuk untuk cover semua chapter dalam ETR, maka aku dan housemate aku sepakat untuk mengembleng tenaga mengerah keringat dan lapar dahaga bersama sama studi ETR. ini jek jalan paling singkat dan effective untuk belajar dalam masa yang sangat sangat terhad. aku tension. rambut aku banyak gugur. muka aku daa macam Kak Limah. jari aku lembik macam kena hempuk hempuk dengan sempoa.


cantik tak mind maping kami buat. macam Taj Mahal ke tak? HAHA, bekalan ilmu ni lagi mahal dari Taj Mahal oke! haaaaa, ini baru sikit jek okee. kalau paper LAW, lagi penuh dinding tu dengan recap cases dari tiap principle. bukan 20-30 oke cases dalam LAW. errrr. mahu terbutang mata kalau studi hapal sorang sorang. HOHO, jadi aku sangat sangat setuju yang studi berkumpulan ini memang sangat sangat effective. lagi lagi kalau dalam keadaan darurat dan terdesak tanpa sebarang persediaan untuk menjawab keesokkan harinya.

bertahan bertahan bertahan. lagi satu paper lagi jek tinggal Eman.


pee/ass : 6hb Mei Mac ke Terengganu amik adik balik cuti semester di UNISZA.


April 24, 2011

susu pekat dari susu kucing ?

dalam seminggu dok exam ni memang buku memang tk lekang dari tangan aku. ni nk update entry blog pun still buku aku tk lekang oke. kejap kejap ade jek benda merah naik dalam buku aku. kejap kejap ada jek bunyi plup-plup dalam buku aku. erkkk.

okeee, tu Facebook. niat hati memang nk deactivate tapi aku tak sanggup. sebab nnt kalau aku deactivated buah hati aku bising dia cakap aku block dia. hehhhh. wadehell? aku deactivate memang laa tk boleh nak cari/view profile aku. cehhhh! manja betol okee dapat buah hati gelabah macam tu. erkkk, aku single oke.
;)

jadi untuk stay up sampai stim bijik mata sampai ke tengah malam, memang Nescafe 3 in 1 ah dadah aku. sehari boleh sampai 5-6 gelas aku bancuh. nak power atau sedap lagik tambah susu pekat manis. pehhhhh, terangkat kain pelikat guwa cakap lu! AHHAHHAAA, tapi tk tambah susu pekat pun daa sedapp daa sebab daa nama pun 3 in 1 kan. jadi daa siap bancuh serbuk Nescafe, Coffeemate dan gula kottttt. en? ntah aku tk sure ah apa lagi satu tu. hehhhh.

tadi tengah dok lepak dalam Facebook sembang dengan gangbang ganggang blogger KBU (Kami Blogger Utagha), terdetik satu persoalan dalam benak fikiran aku. meronta ronta aku fikir tentang susu lembu. aku pikir pasal asal usul susu pekat manis. adakah ia dari perahan susu lembu? lembu jenis mana yang keluarkan susu yang pekat dan manis sedemikian rasa? pehhhhh, kalau ada lembu yang susu dia manis pekat tu kannnn. AHAHHAHHAAAHAHAA! aku hanya mampu gelak, tk sanggup nk sambung ayat seterusnya, SERIOUS JANGAN SURUH AKU SAMBUNG.

okee, kat sini aku nk bagi tau yang susu pekat boleh dibuat sendiri. yeahhhh!! ini bukan bohong, ini bukan cerita hantu. ini realiti mistik!! AHAHHAHAA! susu pekat homemade. aku jumpa tadi time Google asal usul usul buatan susu pekat manis. jadi aku terjumpa ini dari sini ;

Resepinya:

Bahan
500ml susu segar
100ml gula
(* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)

Cara-cara :

1) Mula-mula masukkan susu segar dan gula ke dalam periuk.

2)Panaskan dengan api yang sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal.
3)Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
4)Kena berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan sesekali guna api yg besar.

jadi kat sini aku tegaskan yang susu pekat manis bukan berasal dari susu mak kucing. BUKAN. heeeeeeeeeeeee. jom bancuh nescafe. mai secawan.


pee/ass : minum milo anda jadi sihat dan kuat!
pee/ass : penah nampak penyanyi Atilia berseluar pendek kat Penang. peha gebu mak oiii.

April 23, 2011

ohh mama, saya mahu kahwin.

rasa macam tanak belajar jek, rasa nak kawin jek nih. heeeeeeeee. tapi calon tkda sebab saya SINGLE. heeeeeeeeeeeeeee.
;)

okee, aku tension. dalam keadaan otak tengah tepu dengan segala akta-akta, seksyen-seksyen dan ordinant-ordinant paper LAW dan Industrial Relations, aku still kena kuat untuk next paper esok. otak nak jammed keh nak hanged keh puhh-lishhhhhhh laa lepas dari aku exam plis. kalau orang cakap daa nama pun students standart ah studi dan exam kan. yes, and ohhh yes. aku memang nak merungut pasal pelajaran, bluwekk!

suka hati ah aku nak merungut pun. kalau tk suka atau rimas sila cari pintu suka hati dan keluar. hehhhh. HUHU, bukan apa. untuk semester ni memang tahap survival aku memang tercabar cabar dengan jadual exam jarak gap antara paper memang tertekan. 5 paper semua sumbat dalam satu minggu. naiya laa pointer aku semester ni. tak penah penah final exam semua paper sumbat dalam seminggu macam ni. haihhhhh.

sabar sabar ah eman. lagi 3 paper jek lagik. haihhhh. tu laa sapa suroh tk cover awai awai. hehhhhh. tu laa sapa suroh selalu balik Penang. hehhhhh. blame it all on me. amek, padan muka aku!

makkkkkkkkkkkk....... ~ ~ ~
abahhhhhhhhhhh....... ~ ~ ~

cheq makan megi tetiap hari. tetiap hari tidoq 3-4 jam jek sehari. diri pun daa tk terurus daa ni macam Kasyah dalam Lagenda Budak Setan daa gaya. jambang berbulu, sideburn rambut bersepah, bulu bulu lain tayah cakap ah. memang trim elok jek okeh. erkkkk.

=.="



gambar ni time roadshow presentation ETR business proposal. phewwwwwww, ni pun minggu lepas settle ni. thanks kepada semua member member group ETR aku! memang terbaik ah WOODSTOCK Jamming Studio kita. rasa relief gila lepas jek settle roadshow ETR ni. SUMPAH SERIOUSLY! tak sabar nak rasa macam tu lagik hari khamis nih.
;D


pee/ass : rasa nak dukung dukung baby ah sekarang.


April 22, 2011

awek KFC panggil aku abang ? wadehell ?

ini kes plat nombor giliran KFC daa kena curik ah ni. cisss!

cer tengok. cer tengok memo yang kena tempek tempel tempel sebelah pinggan Snack Plate itewwww. yes, and ohhhh yes! dia panggil aku abang.


ABG pakai baju kelabu. baju dia tulis 'CHANGE' "


wadehell ? HAHA, bukan aku nak marah dia panggil aku abang oke. tak pun. ehh ehhh, selama ni ada ke yang akan melenting macam keling kalau orang panggil dia abang? yes, and ohhh yes. memang ada oke. PERCAYA-lahhhhhh~ *tarik forseto macam siti*

tapi aku rilex rilex jek laa orang nk panggil aku abang ke akak ke atok ke baby ke kannnnnnnnn. upsssss!! heeeee, TAPI TAPI bukan ke sweet panggil orang yang tua dari kita, kita gelarkan dia dengan Abang @ Kakak.

bukan apa, sebagai tanda hormat jek. yela, melayu kan terkenal dengan adab sopan santun. jadi elok laa pertahankan kannn. dan kalau kita nak mintak tolong dari depa yang lagi tua dari kita ni bukan ke lagi manis panggil depa macam tu. heeeeeee. yes, and ohhh yes. aku sebenarnya geli ketiak nak panggil lelaki lelaki yang tua dari aku abang. tapi kalau jarak usia lebih dari 5 tahun dan ke-atas takpo kotttt. kotttt. SEKALI LAGI, kottttttttttttt. hehhhh.

yes, and ohhh yes. awek awekkss puh-lishhhh laa panggil aku abang. HAHHAA, okee, ini gedik. tadi Onie Oh-nana panggil aku abe. buleh puleksss panggil aku abe abe. perasan mek kelate pulop daa dior nih. hehhhh. TAPI tkpo nasib baik aku suka. MUAHAHHAHAAA!!

kalau ampa orang panggil ampa abang/akak marah dak? aku rilex jaaa.


pee/ass : geli couple yang panggilan sesama sendiri "papa-mama" *muntah tutup hidung*


pengembala BABI jek yang berkuku panjang

hari ni jasad dan roh aku baik dan rasa nak berkongsi sikit tentang hal ehwal potong memotong kuku nih. heeeeeee. baru lepas potong kuku jari kaki tadi nih. hehhhh.
;)

Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang.
(Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani)

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu :  Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.
Hari Ahad :   Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.
Hari Isnin :    Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari Selasa:   Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu :    Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari                             penyakit.
Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan                     masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat macam mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian. banyak lagi ibadah yang afdal dan baik dilakukan pada hari Jumaat. yelaa, Jumaat kan penghulu segala hari. jadi begitu jugak dengan memotong kuku juga baik pada Jumaat sebab potong kuku tu kan sebahagian menjaga kesihatan.

kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tak kotor macam seloknya buang ke tanah kerana kita manusia juga adalah unsur dari tanah. kalau boleh elaklah dari buang ke dalam tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai jari kelingking tangan kanan (ibu jari belum lagi). kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan last sekali baru ibu jari tangan kanan.

kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.


pee/ass : menyimpan kuku panjang dosanya umpama membela sekandang babi.


Marshanda - Sejuta Cinta


MARSHANDA - SEJUTA CINTA

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan . . .

Reff:
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis kerna hidup tanpamu.

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya . . .



pee/ass : dari semalaman dok cari lagu ni sapa laa penyanyi. hehhh.
pee/ass : nak awek indon cam Marshanda ah. heeeeeeeeeeeee.
pee/ass : gambar tu time aku webcam YM dgn Marshanda! weeeeeee~


April 19, 2011

beku-kan blog sekejap


MAAF.
SAYA KENA KENA DAN KENA TANGGUH KEJAP DUNIA BLOG INI.

Jangan lupa untuk join kontes PERADUAN MEWARNA dan kepada GENG KBU jangan lupa join GIVEAWAY. tak rasa nak tutup lagi GIVEAWAY tu. tk sempat sangat nk promote kedua dua event tu. tp sambutan tk kurang hebat jugak. 

lepas exam ni akan dipromote gerak gempur habis habisan.

ohh, terima kasih kepada COCOCHIP CUPCAKES dan PAYUNG BOTOL.
;DD

MAINTAIN POINTER WEYHHHH !!

kepada yang tengah menduduki final exam tu jugak, BEST OF LUCK!
;)



April 17, 2011

Lembah Bujang tempat jin bertandang ? ke bertendang ?

minggu lepas buat pertama kalinya baru aku dapat jejak ke Muzium Lembah Bujang. daa hampir 3 tahun menetap kat Merbok, Lembah Bujang, baru minggu lepas tergerak hati nak ke Muzium Lembah Bujang itu. HOHO, masuk free weyy! tak payah bayar sesen pun cuma kena tulis nama jek kat buku log kat pintu masuk muzium tu.

dalam muzium tu macam biasa-lah seperti muzium muzium kat dunia nih, tapi tk laa exciting macam Madaam Trusade Wax Museum okehh. kat muzium tu banyak tayang artifak artifak lama, contoh tapak candi, batu ukiran lama dan macam macam ah. yelaa, Lembah Bujang ni kan tapak time zaman zaman Paleolitik, Neolitik, Mesolitik dan Logam semua tu kannn. hehhhh, tapi aku tak sure pulak tapak Lembah Bujang ni dari zaman mana. ampa pi bukak buku sejarah tingkatan 4 tengok sat. heeeeee.


kat Muzium Lembah Bujang ini ada 2 bahagian. satu bangunan pameran artifak artifak tinggalan yang dari kurun keberapa ratus-ribu-tahun-lampau dan satu lagi kat luar dari kawasan bangunan muzium, kat belakang muzium tu terletak 4 tapak candi. perghhhh, boleh tahan lawa candi kat sini. tapi tak la SELAWA candi Boruboddur kat Jawa atau pun SELAWA Angkor Watt. pehhhhhhhhhhh!! Angkor Watt memang aku target nak pi dalam masa kurang dari 2 tahun lagi. SERIOUSLY! tak percaya tengok wishlist aku kat sebelah nuhhh  ------------------------------------------------------------->


HOHO, sehari sepetang di Lembah Bujang mmg best. kalau bawak anak beranak sekali harung bawak tikaq nk berkelah memang terbaik dari ladang ah. sebabnya kat belakang tapat tapak candi tu ada air terjun super duper cantik! kepada bebudak UiTM Merbok yang tk jejak kaki ke Muzium Lembah Bujang singgah laa selagi ampa dok dekat sini sini. kalau tak, dok taw dari buku teks sejarah tingkat empat jaa buat apa. LOL.

pesaipa tataw rata rata orang dok kata sana ada hantu. aku pi relax jaa siang siang takda hantu ponnnnnnnnnn?! hehhhhh.


April 15, 2011

Giveaway kepada ahli KBU !!

memandang ramai GENG KBU yang tk sharp pensel color depa untuk join Peraduan Mewarna. maka dengan ini aku

1, 2, 3 TUKAR
hadiah tajaan COCO CHIP CUPCAKES kepada satu Giveaway! Yayyyyy!
heeeeeeeeee.

nak  tk cupcakes yang comel comel macam ini?

utk kawan yang kaki pancing

ni lawa buat hantaran nih.
Anniversary couple yg berkenalan dari internet. 
*nak tengok design yang lain singgah laa ke COCOCHIP CUPCAKES! SUMPAH, lawa lawa!

okee, yang ni khas untuk GENG KBU  (Kami Blogger Utagha) sahaja. nak tahu apa tu KBU? haaa, KBU ni group dalam Facebook yang mengumpulkan blogger blogger dari utara sahaja. memang rapat rapat depa semua ni walaupun ada yang tak penah jumpa time gathering lepas. KBU mmg aktif tetiap hari dan sangat sangat erat antara satu sama lain. *skema*

jadi aku dengan ini sangat sangat menyeru ampa semau join GIVEAWAY ini sebab hadiahnya adalah :
1 BOX with 9 CUPCAKES

pemenang giveaway ini boleh request nk design mcm mn pun. tapi ada syarat nk join GIVEAWAY ini. simple jek syarat syarat nak join GIVEAWAY ini.

1. buat entry " SAYA NAK CUPCAKES ITU! "

2. masukan header blog Inchik Eman (link kan ke entry ni kalau boleh)

3. jadi follower di blog COCOCHIP CUPCAKES ini. 

4. sejak bila jadi geng KBU? dan dari negeri mana?

5. DONE! submit entry ampa tu di koment sini.

TARIKH TUTUP tak decide lagi. tengok laa kalau meriah sangat tutup awal laa.
;)

senarai peserta GIVEAWAY disini.
ohh, pemenang akan dipilih melalui random.org
sekali lagi, GIVEAWAY ini untuk GENG KBU SAHAJA!


April 14, 2011

rumah baru : www.inchikeman.com

EMAN baru bertukar alamat rumah.
memerlukan beberapa hari untuk menstabilkan alamat rumah baru ni.
heeeeeeeeeeeeee.
;DD

www.inchikeman.com ni pun tk stabil lagi dalam Google.
sabar sabar sabar.

hepi bufday Inchik Eman. awak sekarang berusia satu hari.
;)

pee/ass : awak, thanks.

happy birthday to me ;)

Alhamdullilah. sempat gak cecuri masa nak update entry nih. ohoyyyyyy orang kampong dengar sini aku ada pengumuman penting!! heeeeeeeeeeeee. *senyum gedik kejap*
;DD

hari Alhamdullilah aku daa menginjak ke usia 21 tahun. Alhamdullilah hidup sihat lagi pada tahun ke-21 ni. pagi tadi dapat SMS dari Mak.
:')

tengoklah kek aku ini ditaja khas oke dari


erkkk, kenapa 31 tahun pulak?!
aku baru masuk 21 lahhhhhh!!!
grrr!!

sabar sabar sabar sabarrrrrr. sebenarnya ada suprise lagi hari ni okee. heeeeeeeee. stay tuned sayangggs!!
;)

banyak benda bess jadi hari ni. selain dari dapat free call dan dapat prank call orang ramai. AHAHAHHAHAA!
;DD

happy birthday to me~
happy birthday to me~


pee/ass : malam ni ada test RESEARCH! @_@


April 12, 2011

Minggu Orientasi UBM

*entri ini berbentuk formal sebab ini adalah assignment okehhh!!

AMIRUL AIMAN ANUAR pemilik sensawang Inchik Eman


saya secara rasmi telah mula berblogging sejak 2009 jika tidak silap. tapi time tu saya berblog dalam blog lain. kalau ikutkan blog yang sekarang ni usia daa hampir 9 bulan saya berblog menggunakan URL bukanpembohong.blogspot.com ini.

berblog bagi saya se[erti diari kehidupan seharian. cuma yang beza. diari untuk simpanan sendiri, blog pula dikongsi bersama tentang apa yang menarik dan buruk yang terjadi kepada seseorang penulis. ada juga blog yang niat untuk berkongsi informasi dalam pelbagai bentuk informasi. ada pasal kesihatan, politik, hiburan dan keagamaan. yelaa, sekarang ini orang kelau nk dapatkan maklumat dengan pantas dan mudah search kat Google jek sekarang.

bagi saya pula, blog saya ini merupakan medium wacana saya untuk menulis mengenai peribadi saya, dan informasi yang secara kebetulan memang menarik untuk dikongsi. tapi selalunya lebih kepada personal laa. blog ini saja yang mampu menulis dan menyimpan kisah sulit, manis dan pahit saya. ia lebih kepada peribadi.

Mengenai kewujudan UBM (Universiti Blogger Malaysia) ini, saya lihat menarik jugak. hehhhhh. kalau tk menarik tak ada laa aku gagah nak join nules assignment nih. AHAHHAHAA! mungkin ini salah satu cara untuk blogger yang menuntut di IPT untuk berinteraksi dan saling berkongsi pandangan melalui pelbagai sudut dan idea blogger tersebut. tk kisah budak engineering keh, budak medic keh, budak mascom keh, budak accounting keh dan lain lain ahh. dan tk lupa gak budak sains sosial macam aku. heeeeeeeee. lain ilmu di dada, maka lain idea dan cara penulisan dan pemikiran blogger blogger yang bergelar pelajar ni. ohh, lagi satu tk salah kalau sambil menyelam minum air. lecturer aku penah cakap masa kita di IPT laa kita nak bercinta dan cari pasangan untuk berkahwin nnt. kalau tunggu daa kerja nnt daa lewat sangat dan ramai daa kena booked!
;DD


April 11, 2011

minggu ni saya boleh gantung diri

disebabkan semester ini sangat sangat cepat dan singkat gila cuti semester nanti. jadi segala benda nak dipercepatkan. malangnya nasib aku. semua ni sebabkan nk selarikan untuk semua universiti nak diselaraskan jadual cuti.

minggu ni bukan setakat minggu last untuk semster ni sebelum ke final exam. minggu ni laa jugak semua test nk berkumpul nak buat, semua quiz nak dibuat. pastu ada pulak event Sayembara Puisi 100 Jam. hehhhhh.

okee, yang ni menarik tapi kenapa perlu nak buat minggu minggu terakhir ni? haihhhh. umm, Sayembara Puisi 100 Jam ni dijalankan oleh fakulti aku. HAHAHAA! nak pecah rekod Malaysia oww. kalau sebelum ni cubaan dari USM GAGAL! kini turn UiTM Merbok pulak nak jalankan deklamasi sajak puisi TANPA HENTI SELAMA 100 JAM! mampu?

AHAHHAAA, semalam aku daa deklamasi 5 puisi. semua pelajar fakulti aku terlibat dan dikerah untuk berpuisi selama 100 jam secara bergilir gilir. hehhhh. semalam turn kelas aku dapat slot pukul 2 pagi sampai pukul 5 pagi. berpuisi bukan main lagi suara terjerit jerit. HAHAA, tapi ada gak yang berpuisi tapi bunyi macam pantun. SERIOUSLY, aku gelak mengekek ngekek dengaq. MUAHAHAHHAHAAA!

khamis ini Insyaa-Allah selesai laa 100 Jam tu. dan pihak Malaysia Book of Record pun akan umumkan sama ada UiTM Merbok wakil daripada Fakulti Sains Sosial dan Pengajian Polisi layak ke tidak. bukan nk mengejar nama, tapi apa salahnya menjadi kenangan seumur hidup. haihhhhhhh. bersusah senang bersama classmate pagi semalam. nice one!
;)

pee/ass : akan jarang online sebab BUSY. haihhhhh.


April 10, 2011

uitm2u.my FACEBOOK untuk budak UiTM

socializing student network.

tadi terkujat aku bila housemate aku suruh bukak www.uitm2.my tetiba. dia cakap page tu ala ala facebook dan hanya untuk bebudak UiTM jek yang join. page tu jugak baru lagi sangat sangat dibangunkan. jadi memang tk ramai orang lagik.

housemate aku semua daa join daa page tu. memang kira dasyat gak ah application dalam uitm2u.my tuh. boleh dikatakan SEBIJIK MACAM FACEBOOK! jadi disebabkan aku baru lagik join. memang friends tk ramai lagik. hehhhhh.


HAHA, dalam uitm2u.my ni boleh add friend pastu ada pulak application untuk chatting online sesama friend yang tengah online jugak. alaaa, macam IM FB tu laaa. yang tk boleh belah tu kan, boleh pulak ada iklan NUFFNANG dalam uitm2u.my kann. kemana perginya duit tu en? cisssss!!
AHHAHHAHHAHAA! *dengki kesumat*
=p

tetawu jek UiTM ni yang students dia ramai yang habiskan dengan membaca mukabuku ni. HAHAA, ni macam menggalakkan jek pulak kannn. HAHHAAA, teknologi yang diperkenalkan tak kan nak dihentikan kann. jadi layannnnnnnnnnnnn.
;)


pee/ass : kalau FACEBOOK orang singkatkan ke FB, uitm2u pulak singkatkan ke U2U bole?


April 09, 2011

kenapa orang suka curang ?

kebelakangan aku asyik terpikir pikir kenapa orang yang tengah sedia ada berpasangan boleh ada keinginan untuk curang? padahal daa macam macam susah senang daa depa kogsi dan lalui sama. dan bila suatu masa, depa sanggup untuk curang.

daa bermacam efforts daa si curang tu daa buat kepada pasangan. tapi boleh pulak dia curang jugak. pelik! adakah dia curang sebab segala efforts dia selama ni kepada pasangan tak dihargai sepenuhnya. atau efforts dari dia tu tk ikhlas?

dan kenapa tk berterus terang cakap berdepan jika ada sesuatu yang tidak sedap dimata atau puas dihati? haihhhhhh. nafsu membelakangkan segalanya. sebabkan nafsu semua kemanisan bersama pasangan jadi gelap. sedih kottt. hmmm..

1. bosan dengan pasangan. bila kita daa bosan dengan pasangan, maka kita lebih suka untuk mencari lain. bila kita start kenal orang lain, kita sah sah memang tak kan bosan. sebab orang baru, idea baru, pengalaman baru dan cerita baru. hmm, at least bagi tau laa kat pasangan kita yang kita daa TAK BOLEH BELAH daa dengan dia. jangan curang secara diam diam. jangan! tolong-lah jangannnnnnnnn plis.

2. tak puas dengan apa yang ada. ini memang masalah sendiri. bila mana kita berjalan dengan pasangan sendiri pun, boleh lagi usha usha orang lain. usha pulak tu bukan sesaja usha sekali pandang, malah berkali kali pandang macam haram! hehhhhh. sebelum bersama, macam macam puji.

"Nak tahu kenapa saya pilih awak? sebab awak lain dari yang lainnnnnnn!
hak-tuiyhhhhhh!!

3. bukan jenis setia. orang ni memang wujud atas muka bumi Allah ni. daa memang sifat dia untuk flirt around kenal orang itu, kenala dengan orang ini. ada satu kes aku dengar, boleh texting dengan 5 orang yang berlainan dalam suatu masa! perghhhhh, meriah kott message masuk henphone. daa macam hari raya lak kan.

hehhhh. ini saja yang dapat aku pikirkan. kalau ada tambahan jom debat dengan aku dengan KOMPLAINT kat entry nihhh. bluwekkkk!
=P

pee/ass : kenapa budak sekolah suka rakam vid sex sendiri? BODOH!


April 08, 2011

PERADUAN MEWARNA INCHIK EMAN

Assalammualaikum WBT.

test test test mic. fuhhhh! fuhhhh!
oraite?
cun!

PENGUMUMANNNNNNN !!
disini buat pertama tama kalinya saya yang bernama Inchik Eman akan menganjurkan contest untuk semua blogger yang hebat malah gelong yang bermastautin di Malaysia sahaja.

contest ini diberi nama "PERADUAN MEWARNA INCHIK EMAN"
menarik tak? tertarik tak? heeeeeeeeee. ditarik?? bertarikkan?? jangan! jangan! jangan bertarikkan! kerana contest ini tiada limit dan sangat terbuka kepada mereka mereka yang masih terngiang ngiang syahdunya ketika kecil tika ibu dan bapa melambai lambai ke'excited'an diwaktu anda memasuki peraduan mewarna dahulu.


KINI!
ampa boleh join lagik! siapa kata peraduan mewarna untuk kanak kanak sahaja?! saya sangkal sama sekali okeh!


Cara menyertai
PERADUAN MEWARNA INCHIK EMAN

1. Membuat satu entry "PERADUAN MEWARNA INCHIK EMAN"
2. Mendownload lukisan sketch yang masih suci ini.

Click pic ni untuk save ORIGINAL SIZE.

3. Mewarnakan gambar diatas mengikut ke'kreatif'an anda. tidak kisah menggunakkan apa apa pun software dan aplikasi. pakai Paint pun cun oke! sebarang tambahan lukisan dikeliling gambar Spongebob itu amatlah digalakkan. tunjukan kekebalan bakat anda!!
4. Meletakan banner PERADUAN MEWARNA INCHIK EMAN ini di SIDEBAR;


5. Sila-lah tag kurang lebih 2-3 blogger lain untuk memasarkan borang penyertaan ini.
6. Selalu update perkembangan contest ini. maka, nak follow ke tak, terpulang. 
7. Tinggalkan link entry penyertaan anda disini.
HADIAH !!

1st - RM50
2nd - RM30
Consolation Prizes (3X) - payung botol setiap satu
*akan dibuat secara cabutan, jadi semua ada peluang.(random.org)



TARIKH LUPUT PERADUAN
24 MEI 2011 (2359)


pee/ass : sebarang bentuk penajaan hadiah dialu-alukan. sila email saya.


April 07, 2011

BUKU CONTENG² | buku indie style !

Ohh, aku antara yang terpilih yang dapat memiliki buku yang terhad edisi kedua nih. phewwwww . . .

sesampai jek rumah dari makan tengah hari lepas kelas tadi, daa ternampak bungkusan dari Pos Ekspres. heeeeeee. dalam hati daa agak daa BUKU CONTENG² daa sampai weyyy!! HAHAA, Fadhli cakap dia pos hari isnin lepas. so aku bajet dalam selasa atau rabu daa sampai laa buku tu. dok tunggu laa tetiap hari tunggu posmen datang hantar bungkusan untuk aku. tapi alih alih bungkusan tu daa tercampak kat bawah moto pulak hari nih. cehhh, bedebah punya posmen. mesti dia main pakai lempar jek macam lempar frisbee buku aku tu. hehhh.


BUKU CONTENG² ni aku order online direct terus dengan Bro Fadhli. dalam hujung bulan Mac lepas. lepas bank in duit semua, jadi tunggu membilang kalendar jek laa bila laa nak dapat baca buku tu kan. buku tu sangat sangat menarik sebab diconteng SENDIRI secara kreatif! dari idea, sketching, printing, banking, posting semua dilakukan oleh si pelukis tu sendiri, Fadhli. dasyat tak?

ampa penah tgk KAMI THE SERIES tak? ingat lagi tk Liyana Jasmay buat buku sendiri dan jual sendiri? haaaa, lebih kurang gak laa dengan BUKU CONTENG² nih cuma yang ni komik bergambar dan berplot cerita mengenai kisah kisah si penulis. buku ni banyak features dengan sticky sticky notes, itulah medium utama si penulis ni dalam menconteng contengannya. buku ni adalah Second Edition lepas First Edition daa lama SOLD OUT. hehhhh. aku tak berpeluang untuk dapatkan First Edition tu sebab lambat tahu pasal kewujudan BUKU CONTENG² ni. SERIOUSLY, menarik dan lawa! UWARGHHHHH!!! percaya-lah cakap aku sebab ;

Inchik Eman bukan pembohong.
;)

Antara sticky notes yang di stick.

Sangat colorful buku BUKU CONTENG² ni. worth it!


BERMINAT TAK  ?
masih ada stock lagi kot tak silap aku. HAHA, sila-lah ke sensawang pemilik oke.


pee/ass : sangat sangat excited sebab ni first time beli sesuatu diatas talian (online) ! uwarghhhh!!


April 06, 2011

Inchik Eman bukan pembohong

Inchik Eman panggilan aku di rumah sawang nih.
bukanpembohong pulak alamat rumah sawang aku.

sejarah alamat rumah (URL) aku nih asalnya memang tak ketahuan. lepas 3-4 bulan blogging dengan alamat nih baru rasa macam nak tukarrrr!!! nak tukarrr!! tapi bila dipikir pikir kalau ditukar nanti akan hilang link aku kat bloglist beberapa blogger yang daa rapat. time tu blog aku nih daa listed dalam bloglist Abg Ben oww. tapi sekarang daa tk listed daa pun.
T.T

tapi SERIOUSLY aku memang nak sangat sangat tukar alamat rumah aku nih. hehhhhh. kalau dengan cara beli domain dan tukar oke tk? daa banyak kali aku check URL www.inchikeman.com tak ada orang beli lagik. HAHA, tetiap bulan kot aku check URL tu. umm, tunggu masa sebenar ni nak bertukar ke domain.

survey bukan main kencang lagik aku kat NetKL, Exabytes dan Serverfreak. bila di survey survey rasa macam tertarik pulak dengan package dari Exabytes. heeeeeeeee. tengah tunggu membilang hari. sambil menyanyi nyanyi lagu Rossa.


ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu,
takkan ku ganggu kau dengan kekasihmu,
ku kan selalu disini untuk menunggumu.

AHAHAHAHAAA!

Hai, senangnya dalam hati,
Kalau beristri dua,
Seperti duniaaaa~
Ana yang punya!

AHAHAHAHAAA!
;)

Usop Wilca live screening !!

"happy birthday to me. happy birthday to meeeeeeeee~"


heeeeeeeeeeeeeeee. saja jek nak tayang desktop aku yang berwajah baru dan segar malar hijau lagik u olls! HAHAA, semalam ternampak desktop housemate aku Isma pakai wallpaper nih. jd aku pun google search image Usop Wilca ni jugak nak tiru jugak. sebab lawa pulak kan bila wat desktop backgound. hehhhh.

penangan betol filem Hantu Kak Limah nih. SERIOUSLY, setiap hari ada jek ayat dari filem ni aku pakai untuk berkomunikasi. HAHAA, sampaikan lecturer dan Naib Canselor UiTM pun pakai jugakk okeeehh!
MUAHAHAHAHAAA!

ohh, semalam aku baru terbaca satu info. Usop Wilca nih atau nama penuhnya Syed Mohamad Asri nih memegang jawatan sebagai Pengurus Komunikasi Koprat disebuah syarikat gas dan minyak.
WUU-YOHHHHH! bayangkan laa watak Usop tangan patah tu, pastu keja real life dia pulak. langit dan bumi! haaaaa, itu lerr pentingnye English Edukasyennn.


pee/ass : tgh membilang hari sebelum nginjak ke umur 21.


April 05, 2011

tips kembang hidung time presentation

firstly, ni bukan entry pasal hidung oke.

hehhhh. bukan main nak ber-tips tips jek sekarang blog aku ni kann. baru lepas tips nk handle bulu hidung, ni tips nk dapat pujian time presentation assignment dalam kelas pulak. hehhhh. saja jek nak habaq yang tadi aku baru lepas jek settle presentation paper Industrial Relations tadi petang.


tajuk presentation group aku nasib baik direct question jek. jadi memang sah sah tak akan lari tajuk kami jawab dalam assignment kami. heeeeeee. ohhhh, kembang kuncupnyerr hidung ku. lihat-lah. terima kasih tamintrimmmmmm. bluwekkkk!

"Elaborate the role of the following trade union in Malaysian Industrial Relation; MTUC, CUEPACS & MEF."

okee, tanak buang masa, meh aku nk share tips berkesan untuk dapat pujian time presentation. terutama bila presentation yang berbentuk kerja berkumpulan.

1. buat slide sendiri. even bila presentation tu grouping, tapi mesti akan ada sorang budak hitam yang dilantik untuk membuat kerja kerja kerani ni. bila kita yang volunteer offer diri nak buat slide, kita boleh focus lebih kat part yang kita nak present. well, memang konsep makan sorang sorang disini.

2. slide mesti simple macam picit pimple. tamau yang letak bunga bunga, corak pelangi warna warni, gambar cartoon Ben10 atau Disney, tayah jugak letak Upin & Ipin. demmittt! sekarang penularan wabak Upin & Ipin sangat berleluasa dikalangan mahasiswa. slide tu jugak mesti laa bersih dan jangan semak sangat! ampa paham kan slide yang semak macam mana. aku memang maki hamun ah kalau tengok slide yang background dan font dia gelap. hehhhhhh.

3. jadi presenter paling last. bila kita jadi presenter paling last, kadang kadang masa berbaki banyak lagi. ni laa kesempatan kita nak mengoreng putaq alam topik yang kita present. ampa pusing pi laa macam mana pun janji confident gila batak! plus, conclusion sah sah kita yang buat. konsep makan sorang sorang lagi disini.
=.="

4. berpantun seloka semasa pembuka dan penutup presentation. okee, ni menarik. presentation dalam English, jadi pantun pun kena dalam English jugak. kalau tak, memang haram jadah. kalau boleh, dalam group ada 4 orang, tiap baris pantun 4 kerat tu sorang sorang baca dengan nada berpantun. SERIOUSLY, mesti teruja!

5. pepandai laa hidup. marks ampa, so bajet ah nak pulun present lagu mana pun.

last time aku dapat kepuasan time presentation waktu aku semester dua. time tu topik aku
"By-Election : Manek Urai".

;)


cara handle bulu hidung yang tersembul

bebaru ni ada malaun mulut haram jadah tegur sebab secotet bulu hidung aku tersembul. tapi takpa, aku tak gelabah pun sebab yang tegur aku tu memang mulut haram jadah. jadi tk makan dalam pun. aku selamba badak jolok jolok bebulu hidung aku masuk balik ke dalam lobang yang sepatut patutnyaa balik. heeeeeee.

okee, persoalannya. bagaimana nak tebang bulu hidung? takkan nak kena upah mamak gunting rambut potong kottt. arghhhh, nak cabut bulu hidung tu sakett kottt!! demmitt! aku penah try dan SERIOUSLY sakit macam kena patuk kala jengking! okee, itu hiperbola saja. nak pakai gunting buat sendiri, aku daa trauma sebab penah bila nak letak muncung gunting tu kat lobang jek daaa terbersin bersin. haihhhh. tak jalan jugak.

TAPI TAPI TAPI sekarang aku daa temui formula senang dan mudah serta ringkas juga tangkas untuk meng'handle'kan masalah bulu hidung tersembul nih. cara ni aku dapat ilham time aku kerja kat Nandos dulu lepas SPM.

okeee, caranya simple jek macam picit pimple. apa yang perlu ampa buat adalah ;

1. mencari seseorang yang bergelar perokok rokok.

2. kemudian mintak keizinan untuk meminjam lighter kejap buang 2-3 minit.

3. after that, ampa pi berdiri depan cermin yang boleh dapat view yang jelas duduk letak lobang hidonggg ampa. kalau hidong macam Zizan rasanya tkda masalah yee, sebab pakai side mirror pun bolehhhhh.

4. then ampa nyalakan lighter di tangan. untuk yang kidal pakai tangan kiri. yang tak kidal pakai tangan kanan macam biasa biasa jaa.

5. next step ni adalah untuk tontonan pihak berwajib yang daa penah mandi wajib saja okee. yang tak penah mandi wajib tayah baca.
SERIOUSLY PEMBACAAN ANAKDA ANDA SETAKAT INI SAHAJA!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tahniah kepada yang penah mandi wajib. langkah ke-5 yakni yang terakhir adalah dengan menyalakan lighter dan dihalakan sepantas mungkin ke kedua dua belah lobang hidong ampa. kemudian dengan tidak semena mena ampa akan terhidu bau hangittttt.

yaaa, lebihan bulu hidong ampa yang secotet tersembol tadi daa lupus dek api.

;DD

April 04, 2011

warna baju lambangkan mood

dalam closet ampa banyak baju color apa? kalau aku, banyak baju color putih, hitam dengan merah. hijau setakat nih ada 2 helai jek pun. HOHO, color hijau telah membuktikan psychology sesorang pada sesuatu hari tu sangat sangat gembira dan bersenang hati.

setiap color mempunyai peratusan tahap kegembiraan seseorang dalam pemilihan warna baju untuk dipakai. HOHO, ni psychology ampa dalam tengah tengah membelek baju baju dalam almari. kalau time lepas mandi tu ampa macam baru lepas berak, so rasa legaa dan hepi mungkin ampa akan terambik baju color kuning. tu contohhh! heeeeeeeee.

pagi tadi waktu class Law aku pakai baju warna hijau. aku sangat senang hati pegi kelas Law sambil on laptop dan online sambil mengabaikan presentation 2 groups kat depan. itu tanda aku hepi. okeh?

lepas tu bila kelas petang pukul dua lepas mandi tengah hari aku pakai baju hitam. time tu class Research, 4 chapter marathon dengan laju dihabiskan dengan jayanya. aku tengok slide terkebil kebil, blurrrrrrrrrrrrrr. itu tandanya aku kurang bergembira di dalam kelas kerana tidak dapat menguasai pelajaran yang disampaikan. hehhhhh. *padahal roh melayang ketempat lain, jasad jek dalam kelas*

tapi tajuk Reseach aku dipuji antara dua yang terbaik! boleh score high mark nih!
;DD

esok ingat nak pakai baju kuning boleh?
ehh ehhh, esok isnin kena pakai cooperate entire. demmitt! kemeja putih jalur kurus merah laa pilihan esok.
;)


Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Bintang Popular (ABPBH2011)

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Bintang Popular. keputusan yang dipilih dari undian pembaca pembaca Berita Harian dan Berita Mingguan.

ANUGERAH BINTANG PALING POPULAR 
SHAHEIZY SAM


Artis Komedi Lelaki Popular - Zizan

Artis Komedi Wanita Popular - Nurkhiriah

Artis Baru Lelaki Popular - Shahir

Artis Baru Wanita Popular - Ana Raffali

Penyanyi Nasyid Popular - Rabbani

Artis Berkumpulan Duo/Berkumpulan Popular - 6ixth Sense

Penyanyi Lelaki Popular - Faizal Tahir

Penyanyi Wanita Popular - Yuna

Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam

Pelakon Filem Wanita Popular - Lisa Surihani

Pelakon TV Lelaki Popular - Remy Ishak

Pelakon TV Wanita Popular - Fasha Sandha

Pengacara TV Lelaki Popular - Aznil Hj Nawawi

Pengacara TV Wanita Popular - Fara Fauzana

Penyampai Radio Lelaki Popular - Faizal Ismail

Penyampai Radio Wanita Popular - Fara Fauzana


Anugerah Khas

Anugerah Sepanjang Hayat - Yusnani

Anugerah Artis Mobile Popular - 6ixth Sense

--------------------------------------------------

berapa laa en jumlah undi Shaheizy Sam ni dapat? mesti kurang dari undi Siti Nurhaliza ni. HEHE, anyway tahniah kepada semua pemenang. btw, Sahheizy Sam memang sempoi. minat gila gaya lakonan dia. TAHNIAH!


April 03, 2011

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA



pee/ass : first time masuk segmen abg Ben Ashaari nih oww. hikssss.

April 02, 2011

banyak benda pelik kita daa buat

entry ni hanya untuk seseorang sahaja. awak sorang jek dalam dunia ni yang boleh baca.
=)



*kalau tak dapat sila tinggalkan pesan di Email Inchik Eman.